Jesús Medina Molina (links) bij de schaaktafels in Bilthoven, waar een ontmoetingsplaats is aangelegd met een insektenhotel, bomen en struiken. Tegenover hem zit schaakpromotor Ard Dekker die het initiatief ondersteunt.

Het aantal locaties met schaaktafels in Nederland is in korte tijd toegenomen. Nog dit jaar wordt een mijlpaal bereikt. Dan staan er op 200 plekken in de openbare ruimte schaaktafels. Dat verdient een duimpje! Dit mooie initiatief dingt namelijk mee naar een prijs in een wedstrijd van Radio5.

Via de website van Radio5 kun je duimpjes uitdelen aan initiatieven die je waardeert. Wil je ook stemmen en duimpjes geven? Wacht niet te lang! Want op donderdag 9 november om 12.00 uur sluit de stembus. Via onderstaande link kom je uit op de website van Radio 5 en kun je stemmen:

NPO Radio5

Alzheimer Nederland

Als het ‘schaaktafels project’ de meeste steun krijgt, zal initiatiefnemer Jesús Medina Molina het bedrag van 500 euro doneren aan Alzheimer Nederland, want er komen in Nederland ieder uur vijf mensen met dementie bij en onderzoek is ontzettend hard nodig.

Enorme toename

Jesús is de initiatiefnemer van Urban Chess. Via het plaatsen van openbare schaaktafels in de openbare ruimte wil hij stimuleren dat jongeren en ouderen elkaar ontmoeten, dat men het brein fit houdt, en dat eenzaamheid wordt tegengegaan. Inmiddels staan er schaaktafels op 196 plekken in Nederland, vooral in parken en op pleinen. Nog dit jaar zal de mijlpaal van 200 worden bereikt. In mei vorig jaar waren dat er 100, dus de toename is in korte tijd enorm.

Ontmoeting

De insteek van Jesús Medina Molina is niet zozeer om de schaaksport te verbreden, maar hij stelt ontmoeting en verbinding voorop door middel van het schaken. Het schaken is dus niet het doel, maar het middel. Het streven is schaaklocaties in de openbare ruimte (Urban Chess court) te krijgen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het ideaal is dat mensen op een vaste dag en tijd naar die locaties toe gaan. Jesús: “Je kunt dat zien als een mini sportclubje. Men loopt van huis naar het park of het plein en weer terug. Dus men beweegt, houdt het brein fit en er is een groepsgevoel. Die fysieke activiteit, gecombineerd met het laten werken van het brein, daar gaat het om.”

Buitenland

Op een aantal plaatsen worden binnenkort nieuwe locaties geopend. Ook lopen er gesprekken op meerdere plaatsen om hetzelfde van de grond te krijgen. Het initiatief is inmiddels al zo bekend en wijdverbreid dat Jesús vaker wordt benaderd door bijvoorbeeld gemeenten. Ook in andere landen is men geïnteresseerd en komen er steeds meer schaaktafels.

Informatie

Meer informatie over dit mooie initiatief kun je vinden via onderstaande hyperlinks:

Website Jesús Medina Molina

Artikel: Jesús Medina Molina: man met een missie

Overzicht schaaktafels in Nederland