Toernooidirecteur Ap Lammers stond bij de opening van het 49ste Open NK in de gemeente Rheden alweer te popelen: een enorme belangstelling voor de Open groep, een door hoofdsponsor Condigne fraai aangeklede zaal, en een totaal aantal deelnemers dat afstevent op de magische “vijf met twee nullen”. Lammers dankte alle betrokkenen alvast, en nodigde de gasten uit om vooral te komen kijken de komende weken.
 
Voor Burgemeester Van Wingerden-Boers was dit het laatste Open NK dat ze in functie bezocht. “Ik had graag samen met jullie de 50 gehaald”, zei ze tegen Lammers, “maar helaas zit dat er net niet in.” Volgend jaar is zij geen burgemeester meer. Maar een potje schaken met KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen zit nog in het vat. Misschien heeft zij er volgend jaar meer tijd voor. Mevrouw Van Wingerden vroeg speciale aandacht voor alle vrijwilligers en leden van de organisatie die dit toernooi mogelijk maken: “Jullie zaten een aantal jaren geleden behoorlijk diep, en kijk waar je nu zit!”
 
KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen keek terug op een fantastisch eerste jaar in functie. Zij vatte het huidige bondsbeleid samen in drie woorden: verankeren, verrijken en verbinden. Het schaken moet verankerd worden in de ontwikkeling van elk kind – het moet op de basisscholen een vanzelfsprekendheid worden. Verbinding moet er zijn met andere landen, maar ook andere sporten, en met verrijking bedoelt zij dat het schaakspel iets extra’s kan betekenen voor iedereen. Zij kwam met een aardig voorbeeld van een training voor E-voetballertjes in Eindhoven waarbij ze de voetbalposities vergeleek met die op een schaakbord. De trainer had na afloop meer over zijn spelers geleerd dan na drie maanden trainen. Van Amerongen sprak haar vertrouwen uit dat het dit jaar – en zeker ook in het volgende jubileumjaar – goed komt in Dieren: “De sfeer en de flow is hier goed.” Omdat zij de volgende dag alweer in het vliegtuig zat (ze had haar vakantie voor deze opening een dag verzet) kreeg ze geen bloemen maar een fles wijn van Ap Lammers.
 
Algemeen directeur Jeroen Smoorenburg van hoofdsponsor Condigne kwam – na een lange zoektocht, zei hij erbij – met veel verrassende informatie over het getal 49. Dat het het kwadraat van 7 is wisten de wiskundigen onder u wel. Wist u ook dat 49 jaar getrouwd zijn een cederhouten bruiloft is maar dat een echt schaakbord van mahonie (zwarte velden) en esdoorn (witte velden) gemaakt is? Of dat een 49er aan het begin van de 21ste eeuw de snelste zeilboot op de Olympische Spelen was? U kent de boot misschien beter onder de naam ‘skiff’. Met schaken had dat niets te maken, besefte hij – een patstelling zogezegd, maar voor Condigne betekent zo’n situatie dat er werk aan de winkel is. 49 is de opmaat is naar 50, en ook onze hoofdsponsor gaat er hard aan werken om dat tot een groot succes te maken. Smoorenburg kreeg van Lammers een paar ‘wereldse’ bieren “voor een werelds bedrijf”.
 
Hierna las perschef Peter Boel twee korte verhalen voor uit ‘Drie Paarden’, zijn bundel schaakverhalen, en overhandigde hij een exemplaar aan burgemeester Van Wingerden. De gasten kregen een exemplaar aangeboden, de auteur tekende en ontving een set Haagse bieren.
 
De avond werd besloten met de loting voor de eerste ronde. De eer was aan Alina l’Ami. Zij is gewend dat haar echtgenoot Erwin hier bovenaan de ratinglijst staat en was dus in eerste instantie blij toen ze wit trok – tot ze bedacht dat Eduardo Iturrizaga de nummer 1 op de lijst is! De Venezolaan heeft dus morgen wit en l’Ami zwart.
 
Wij hopen met u dat het dit jaar al een knaller wordt!
 
Peter Boel