Afgelopen weekend vond in Parijs de 10e editie plaats van ‘ChessMates’, een internationaal jeugdtoernooi voor teams van tien spelers uit een aantal Europese landen. De toernooien van ´Chessmates´ vinden altijd op bijzondere locaties plaats. Ditmaal werd er (letterlijk) op grote hoogste geschaakt op een unieke plek: in de Eiffeltoren.
Samenwerkingsverband
ChessMates is een internationaal samenwerkingsverband om het jeugdschaak te promoten en talenten de kans te geven ervaring op te doen tegen leeftijdgenoten uit andere landen. Ook wil men interculturele en taalkundige uitwisselingen en teamgeest bevorderen en bijdragen aan een goede verstandhouding. Namens Nederland is de Rotterdamse Schaakbond aangesloten bij ChessMates.
Bijzondere locatie
Het toernooi wordt steeds ergens anders gehouden en er wordt altijd voor een bijzondere locatie gekozen zodat het altijd bij de spelers in de herinnering zal blijven. De vorige editie was in Rotterdam op een prachtige locatie: de Sociëteit aan de Maas nabij de Erasmusbrug. Nu was dus gekozen voor de wereldberoemde iconische Eiffeltoren in Parijs. Een unieke plek. Beneden bruist de stad van energie; boven zit je geconcentreerd te schaken in een oase van rust.
Team
De Rotterdamse Schaakbond reisde af met een team van 10 spelers in verschillende leeftijdscategorieën. Het team bestond uit: Dylan Achuthan, Alan Bakija, Mees van Batenburg, Dana Verheij, Rhys Arnold, Samuel Lopes, Luka Wink, Wouter Terlouw, Oscar Koppenens en Amir Tetova. Teamcoach was Harold van Dijk. Het team behaalde de 6e plaats. De finale werd gespeeld tussen Team Paris en het ICU Team uit Ierland, die door de Parijzenaren met 6-4 gewonnen werd.
Enkele leuke partijfragmenten.
Partij van Samuel
Dit is een tactische stelling uit mijn partij tegen het team van Estland. Hoewel het lijkt alsof zwart na 22.Dxd4 een kwaliteit wint door simpelweg Dxb1 te spelen, is eigenlijk wit degene die gewonnen staat. Na 22.Dxd4 Dxb1 speelde ik namelijk de winnende zet: Df6. Wit staat compleet gewonnen omdat , wegens het gebrek aan de zwartveldige loper van zwart, zwart geen dame-winst of mat meer kan stoppen. Een interessante stelling dus waarin de kwaliteit achterstand van wit niet erg is wegens de dominante zwartveldige loper. Na 23.Df6 Tab8 24.Lh6 Db2 25.c3 gaf zwart op.
Partij van Dana
In deze stelling stond ik heel goed. Jammer genoeg heb ik de verkeerde zet 24. Lg5 gedaan waarna de tegenstander 24… Lf6 deed en uiteindelijk materiaal voor kwam te staan. Het ging zo verder: 25. Lxf6 – Pxf6 – 26. Dg7 – Txg7 – 27. hxg7 – Kg8 – 28. Th8 – Kf7. Hier was ik vergeten dat het paard veld g8 nog in bezit had. Het beste was 24. Dg6 met als dreiging, Dxh7 – Kxh7 , gxh7 met dubbel schaak en mat na twee zetten. Na deze zet zou ze mat gaan of materiaal verliezen. Toch heb ik genoten van deze partij, omdat ik lekker heb kunnen aanvallen.
Partij van Oscar
Oscar had een zware eerste dag met 0/2 en wilde op dag twee natuurlijk revanche. Op elk bord zat wel een (underrated) topspeler dus cadeautjes werden er niet uitgedeeld. Deze partij speelde Oscar met zwart tegen Nam Long To. Vol in de aanval bleek achteraf dat er in deze stelling (zie diagram) een mat-in-5 in zat, wie ziet hem? De zwarte koning was onbeschermd maar ook de witte koning had geen stukken in de buurt. Met een stuk minder speelde Oscar in de diagramstelling Tg1, een aanvalszet natuurlijk maar wit krijgt wel de voorkeur van de engine. De partij eindigde in remise. Heb jij de mat in 5 wél al gevonden?
Meer informatie
Zie ook: