Leandro Slagboom mag meedoen aan het NK. (foto Martijn Hardeman)

Leandro Slagboom is met z´n 17 jaar de jongste deelnemer en de laagste op rating in het NK Algemeen, dat op 6 juli van start gaat in Utrecht. Hij vindt het prachtig dat hij mee mag doen en wil ervan gaan genieten. Deze site had vandaag een gesprek met Leandro over zijn deelname.

Door Frank Clevers, redacteur websites KNSB

Kampioen en geslaagd

Leandro Slagboom is 17 jaar en woont in Leeuwarden. Hij schaakt bij Groninger Combinatie dat afgelopen seizoen 4e werd in de hoogste klasse van de KNSB-competitie, de Meesterklasse. Leandro werd vorige maand Nederlands kampioen in de hoogste groep bij de jeugd (tot en met 18 jaar). Hij schaakt veel, maar wist deze maand toch ook het gymnasiumdiploma te behalen. Aan de voorgevel van huize Slagboom hangt dan ook de vlag uit!

Leandro werd Nederlands jeugdkampioen. (foto Martijn Hardeman)

Kwalificatietoernooi

Leandro plaatste zich voor het NK Algemeen via het kwalificatietoernooi. Nadat al 14 van de 16 spelers waren geplaatst (geselecteerd op basis van een plaatsingslijst), werd om de laatste twee NK-tickets nog door dertien spelers gestreden in een speciaal hiervoor opgezet toernooi op 8 en 9 juni in Utrecht. Leandro Slagboom en Arthur Pijpers wisten hier hun NK-ticket te verdienen. Ze scoorden allebei 9½ uit 12, anderhalf punt los van de naaste achtervolgers.

Met de tijd omgaan

Leandro is tevreden over het kwalificatietoernooi. Wel zat het mee. “In een aantal stellingen kwam ik best goed weg”. Het toernooi werd gespeeld in rapidformat (15 minuten per partij + increment 5 seconden per zet). “Ik denk dat het vooral belangrijk was dat ik m´n tijd goed in de gaten hield. Ik heb drie partijen gewonnen doordat de tegenstander door de vlag ging. Je moet gewoon praktisch met de tijd omgaan.”

Leandro Slagboom (links) in zijn partij in het kwalificatietoernooi tegen Gert Timmerman. (foto Evert Rademakers)

Laagste op rating

Als laatste twee werden dus Leandro Slagboom en Arthur Pijpers toegevoegd aan het NK-veld, dat uit 16 spelers bestaat onder wie 14 grootmeesters. De enige “niet-GM´s”  zijn Leandro (FM) en Arthur (IM). Leandro is met 2325 de laagste op rating. Het is een knock-out toernooi. In de eerste ronde is Leandro gekoppeld aan GM Casper Schoppen. De matches gaan over twee partijen en als er geen beslissing is volgt er een tiebreak.

Vooral genieten

Tegen Casper Schoppen (2551) is Leandro uiteraard de underdog. Of is er misschien toch een kansje? “De kans is natuurlijk groot dat ik eruit lig na de eerste ronde, maar je weet maar nooit want een knock-out toernooi heeft wel het voordeel dat je kunt doorkomen omdat de tegenstander maar één fout hoeft te maken die al meteen beslissend kan zijn. Maar ik ben überhaupt al blij dat ik kan spelen, het is een hele ervaring en ik heb nog niet eerder meegedaan aan een toernooi met spelers van zo´n kaliber, dat is uniek, en dan met zo´n levende legende als Jan Timman, ik wil er vooral van genieten”.

Sabbatical?

Nu Leandro het gymnasium met succes heeft afgerond, gaat hij aan de Rijksuniversiteit Groningen de opleiding International Business doen, een 3-jarige Bacheloropleiding. Heeft hij er nog over gedacht om eerst een  sabbatical te nemen en daarin alles te richten op het schaken? Leandro zegt dat hij wel schakers van zijn leeftijd kent die zich een tijdje focussen op het schaken om te zien hoe ver ze kunnen komen, maar zelf heeft hij het nooit serieus overwogen. “Een jaar schaken lijkt me natuurlijk wel leuk, maar ik hou toch de focus op de studie. Het studentenleven lijkt me ook wel leuk en daarnaast kan ik af en toe een toernooi doen.”

Leandro hoopt gauw genoeg zijn eerste IM-norm te scoren. (foto Martijn Hardeman)

IM-norm

Welke ambitie heeft Leandro? IM? GM? Hij traint soms met GM Sipke Ernst en de eerste stap is nu het scoren van de eerste IM-norm en daarna wellicht IM worden. “Grootmeester worden zou mooi zijn, maar dat is ver weg en dan moet je er heel veel tijd in stoppen.” Eind deze maand doet hij mee aan een invitatie tienkamp in Cambrai (Frankrijk). Misschien zit er dan een IM-norm in.

EK in Praag

Een ander mooi toernooi dat eraan komt voor Leandro, is het EK voor de jeugd. Als Nederlands jeugdkampioen had hij ook mee mogen doen aan het WK voor de jeugd in Brazilië, maar omtrent het WK was nog veel niet duidelijk en bovendien is het in een periode die hem minder goed uitkomt en liggen de kosten hoog. Het EK is in de tweede helft van augustus in Praag. Uiteraard is ook die deelname niet goedkoop. Wie Leandro wil steunen, kan een donatie kwijt, want net als veel andere EK-deelnemers heeft hij een crowdfunding opgezet.

Zie ook:

website NK

Crowdfunding Leandro