In negen penitentiaire inrichtingen in Nederland werd dinsdag meegedaan aan het eerste Nederlands kampioenschap online snelschaken voor teams van gedetineerden.

Het eerste Nederlands kampioenschap online snelschaken voor teams van gedetineerden is gewonnen door het team van de locatie Norgerhaven van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen. Het kampioenschap werd dinsdag jl. gespeeld. Er deden teams (viertallen) mee in negen penitentiaire inrichtingen in Nederland.

Op de tweede plaats eindigde PI Lelystad, gevolgd door PI Alphen aan den Rijn en de locatie Esserheem van de PI Veenhuizen. De meeste penitentiaire inrichtingen hebben voorafgaand aan het NK een intern schaaktoernooi gehouden om de beste vier schakers te kunnen selecteren.

Een van de spelers tijdens een partij. De wedstrijden werden gespeeld op Chess.com

Wereldkampioenschap

Het team van de locatie Norgerhaven van de PI Veenhuizen mag weer aantreden op 8 oktober, want dan doen ze als Nederlands kampioen mee aan het WK met deelname door gevangenissen uit verschillende delen van de wereld. Dit WK heet officieel ‘The 4th FIDE Intercontinental Online Chess Championship for Prisoners’.

Chess for Freedom

Gevangenen die schaken is steeds gewoner. De FIDE is enkele jaren geleden een project gestart, dat ‘Chess for Freedom’ heet. De wereldschaakbond promoot schaken onder gevangenen. Educatieve programma’s tonen aan dat schaken belangrijk is voor gevangenen. Het is een hele nuttige tijdsbesteding en ze leren er heel veel van.

Educatieve programma’s tonen aan dat schaken belangrijk is voor gevangenen. Het is een hele nuttige tijdsbesteding en ze leren er heel veel van.

Schaken aanmoedigen

Een denksport als schaken is een hele mooie aanvulling op het sportaanbod in detentie. Arie van den Hurk, werkzaam voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en aanjager van het schaken in gevangenissen, zegt daar over: “Er zijn verschillende gedetineerden die regelmatig onderling een potje schaken op de afdeling of de luchtplaats. Dit zijn activiteiten die we graag stimuleren. In-Made, het arbeidsbedrijf met werkplaatsen in alle Nederlandse gevangenissen, heeft gedetineerden daarom schaaktafels laten maken. Bedoeling is dat er dit najaar in elke penitentiaire inrichting een eigen schaaktafel staat om zo het schaken in gevangenissen nog meer aan te moedigen.”

Zinvol bezig zijn

Van den Hurk zegt dat DJI al mooie en succesvolle samenwerkingen heeft met betaald voetbalclubs zoals ADO Den Haag, FC Dordrecht, FC Emmen, Heracles Almelo en FC Utrecht. “Daarnaast lopen er projecten met rugby- en hengelsportverenigingen. Via sport stimuleren we gedetineerden om zinvol bezig te zijn. Dankzij de sportprojecten leren we gedetineerden allerlei vaardigheden die hen na detentie goede kans biedt op de arbeidsmarkt. Ze komen in contact met mogelijke werkgevers en zijn zo actief bezig met een succesvolle re-integratie. Dat is goed voor de gedetineerden en de samenleving.”

Voor meer informatie zie ook eerdere artikelen op deze website:

Gevangenen houden brein actief met schaken (11 okt. 2023)

Schaaktafels voor elke gevangenis in Nederland (14 mei 2024)