Door Peter Boel

Het team van de New In Chess Schoonheidsprijs wenst u een Gelukkig Nieuwjaar! Maar u hebt nog iets tegoed uit het oude jaar. De oogst uit de vijfde KNSB-ronde was rijk. Flink wat aantrekkelijke partijen uit de Meesterklasse, en uit de klassen daaronder werden liefst zes partijen ingestuurd. Drie daarvan kwamen door de ballotage, die we ditmaal zeer streng hebben gehouden. U ziet ze hieronder, met vaak prachtig commentaar van de spelers zelf.

Oogstrelende wendingen

De winnaar kwam toch uit de Meesterklasse: Hing Ting Lai speelde een koningsaanval met vele oogstrelende wendingen en troefde daarmee twee andere rasaanvallers af: Floris van Assendelft en Ton van der Heijden. De jeugdkampioen van Nederland ontvangt het New In Chess-boek The Fianchetto Solution van Emmanuel Neiman en Samy Shoker.

Een lust voor het oog

Jurylid Herman Grooten schrijft over de winnende partij: “In een partij met het zogenaamde ‘kleine centrum’ combineert Hing Ting Lai de opmars van de d-pion met een felle actie tegen de zwarte koning. (…) Een mooie zet is 22. Tfe1!, waarmee hij het laatste stuk aan de aanval laat deelnemen. Daarna is er geen redden meer aan, en Lai maakt het mooi en elegant af, tot en met de slotzet toe.” Hans Ree sprak van “een lust voor het oog”.

Partij Hing Ting Lai – Lopez

Gecharmeerd van zwarts 18e zet

Floris van Assendelft zond zijn partij tegen Arlette van Weersel in, uit de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn – SISSA 2 in 2A. De juryleden waren hier vooral gecharmeerd van zwarts 18e zet. “Na deze prachtige inlassing werken alle combinaties in zwarts voordeel en hij maakt het uitstekend af”, schrijft Grooten. Ree vulde aan dat dit eigenlijk een partij van één zet was, “maar wel een erg mooie zet”.

Partij Van Weersel – Van Assendelft

Verfrissend

Uit de wedstrijd Messemaker – BSG in 1A kwam de volgende partij, becommentarieerd door de zwartspeler. Ton van der Heijden gebruikt geen computer voor zijn analyses, en Hans Ree noemde dat “verfrissend”. Dus we laten deze analyse zo intact mogelijk. Grooten noemt 15…Pxh2 een “interessant en moedig stukoffer”. Het concept van zwart was wel sterk, maar helaas bleek zijn 17e zet, juist die zet waarover Van der Heijden zich zo tevreden toont in zijn analyse, niet goed. 17…c5, wat hij ook als mogelijkheid aangeeft, blijkt de enige juiste te zijn, zoals de aanvulling van Grooten bij de volgende zet aantoont. Omdat dit toch een cruciaal moment was, viel de partij af voor de prijs.

Partij Ypma – Van der Heijden

Fris van leer

Miguoel Admiraal trok ook fris van leer in het Meesterklassetreffen tussen Kennemer Combinatie en het eerste van SISSA. Een gewaagd stukoffer, maar als geheel net niet mooi genoeg voor de beste drie, aldus de jury.

Partij Kerigan – Admiraal

Iets te veel omissies

De volgende partij die een eervolle vermelding verdient is afkomstig uit de wedstrijd tussen DJC Stein en Dubbelschaak’97 in 2D. Zonder meer boeiend, maar met iets te veel omissies aan beide kanten, vonden Grooten en Ree. Veel plezier met het uitvoerige en aanstekelijke commentaar van de witspeler!

Partij Van der Meijden – Grecuccio

Absoluut de moeite waard

Tot slot nog een boeiende Meesterklassepartij met een ‘dameoffer’ – als je het zo kunt noemen. Ook net iets te wisselvallig volgens de jury, maar absoluut de moeite waard.

Partij Lubbe – Klein