PERSBERICHT              
Haarlem – De Nederlandse Kampioenschappen Schaken worden in 2021 gesponsord door adviesorganisatie Deloitte. De editie van 2020 kon vanwege de corona-pandemie geen doorgang vinden. Naar de komende kampioenschappen wordt dan ook reikhalzend uitgekeken door de liefhebbers en de topschakers. Het NK Algemeen wordt georganiseerd met meer deelnemers en met een spectaculaire nieuwe formule.
De finale van het Deloitte NK Algemeen wordt gespeeld in de vorm van een dubbelrondige vierkamp. Locatie is het hoofdkantoor van Deloitte in Rotterdam waar van 27 november tot en met 3 december 2021 het kampioenschap wordt gespeeld. De vier deelnemers die gaan strijden om de titel Nederlands Kampioen moeten zich eerst bewijzen in een knock-out toernooi.
Het eerste deel van het Deloitte NK Algemeen wordt namelijk van 15-23 oktober 2021 gehouden in het gemeentehuis van Hoogeveen. De 24 deelnemers die hier aan de start verschijnen zijn na drie knock-out ronden teruggebracht tot vier kanshebbers voor de titel. De 24 deelnemers worden geselecteerd op speelsterkte, waarbij acht spelers die aan het NK 2020 zouden deelnemen geplaatst worden in de tweede ronde. Dankzij de formulewijziging is er ook plaats in het NK voor de Nederlands Jeugdkampioen (t/m 18 jaar) en vijf regionale kampioenen.  
Het Deloitte NK-vrouwen wordt in zijn geheel gespeeld in Hoogeveen. De vrouwen zullen in een gesloten achtkamp uitmaken wie zich Nederlands Kampioen 2021 mag noemen. Schaakkenners verwachten een spannende strijd tussen de ervaren topschaaksters (waaronder 14-voudig kampioen Zhaoqin Peng) en de aanstormende jeugd (waaronder de wereldjeugdkampioen t/m 14 jaar Eline Roebers).
In het NK Algemeen is het moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Dat komt mede door de afwezigheid van Anish Giri en Jorden van Foreest: vanwege de corona-pandemie is het zwaartepunt van de internationale toernooikalender komen te liggen in het najaar van 2021. Titelverdediger is de twintigjarige Lucas van Foreest. Opvallend is hier de rol van 8-voudig Nederlands Kampioen Loek van Wely. Hij zal in Hoogeveen niet als speler maar als toernooidirecteur acte de présence geven. Het gemeentehuis van Hoogeveen zal overigens vertrouwd aanvoelen voor de topschakers waarvan de meesten al vaak aan het jaarlijkse toptoernooi hebben deelgenomen.
KNSB-voorzitter Bianca de Jong spreekt van een bijzondere editie: “Geweldig dat er weer een fysiek NK kan plaatsvinden, in een nieuw en spectaculair format. We zijn verheugd dat vanwege de sponsoring van Deloitte en de samenwerking met Hoogeveen een groot en sterk deelnemersveld mogelijk is, waarbij dus feitelijk elke Nederlander die lid is van een schaakvereniging, de kans heeft om aan het NK mee te kunnen doen.”
“Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid ondersteunen we de KNSB graag, aldus Oscar Snijders, COO van Deloitte. Bij schaken bepaalt de manier van strategisch denken, analytisch vermogen en resultaatgerichtheid de uitkomst, kenmerken die ook bij Deloitte passen, waardoor we ons verbonden voelen met de schaaksport. Ik kijk uit naar de finale op ons kantoor in Rotterdam.”
Loek van Wely, is blij met de komst van het Deloitte NK-Vrouwen en het knock-out deel van het Deloitte NK Algemeen: “Na een jaar van absentie zijn Hoogeveen en de provincie Drenthe er trots op het NK te mogen integreren in de schaaktraditie die wij hier kennen. Afgezien van het feit dat de nieuwe formule veel spektakel garandeert, zullen er in Hoogeveen tal van nevenactiviteiten plaatsvinden zodat er voor elk wat wils is. Wij staan in ieder geval te popelen om weer te mogen  beginnen!”
Het Deloitte NK Schaken is online goed te volgen via het twitchkanaal van de schaakbond.
Officiële website Deloitte NK Schaken.