De serie rapid- en blitz toernooien die vorig jaar werden georganiseerd onder de naam ‘Magnus Carlsen Chess Tour’ heet dit jaar de ‘Meltwater Champions Chess Tour’. Het prijzengeld is gestegen en de formule is voor een groot deel hetzelfde maar het aantal deelnemers is wel vergroot. In totaal worden over 10 maanden 10 verschillende toernooien gehouden waarbij de deelnemers Tour-punten kunnen verzamelen om zich te plaatsen voor de finale. Doel is om te bepalen wie de beste online schaker ter wereld is.
Van 13-21 maart wordt de zogenaamde ‘Magnus Carlsen Invitational’ gehouden. In de voorronden starten 16 spelers waaronder Anish Giri en Jorden van Foreest. Sommige spelers zijn automatisch geplaatst voor dit toernooi vanwege hun hoge aantal Tour-punten. Anish is door het online publiek in het toernooi geplaatst, en Jorden heeft een wildcard gekregen van de wereldkampioen: het toernooi heet dus niet voor niks een invitatietoernooi van Magnus Carlsen!
Op 13, 14 en 15 maart spelen de 16 spelers allemaal tegen elkaar, waarna de hoogste 8 spelers zich plaatsen voor de knock-out ronden die daarna worden gespeeld. De kwartfinales op 16 en 17 maart, de halve finales op 18 en 19 maart, en de uiteindelijke finale is op 20 en 21 maart.
Er wordt dus vanaf 13 maart dagelijks gespeeld. De partijen beginnen om 17.00 uur en zijn onder andere via chess24 live te volgen. Zaterdag 13 maart begint Anish Giri met zwart tegen Teimour Radjabov en Jorden van Foreest met wit tegen Magnus Carlsen.