Anish Giri aan het begin van de laatste ronde. Hij won deze partij, zijn derde winst op rij. (foto FIDE - Anna Shtourman)

Anish Giri is met een indrukwekkende eindsprint van 3 punten uit de laatste 3 partijen nog op een mooie score van 7,5 uit 11 geëindigd in het FIDE Grand Swiss. Hiermee werd hij 7e. Hij is in het hele toernooi ongeslagen gebleven.

Dit supersterk bezette open toernooi op het Eiland Man maakte deel uit van de WK-cyclus. Er waren twee plaatsen te verdienen voor het Kandidatentoernooi van april 2024 in Toronto, waar de uitdager van wereldkampioen Ding Liren uit naar voren komt.

Nederlanders

Aan de open groep met 114 spelers (gemiddelde rating 2636!) deden naast Giri nog drie Nederlanders mee: Erwin L’Ami en Jorden van Foreest scoorden 5 punten en Max Warmerdam kwam uit op 4,5. In het vrouwentoernooi, waarin ook twee kwalificatieplaatsen te verdienen waren voor het Vrouwen Kandidatentoernooi 2024, speelde een Nederlandse mee: de 17-jarige Eline Roebers. Zij scoorde 5 uit 11. Zie ook:

Website Grand Swiss 

Uitslagen op Chess-Results

Kandidatentoernooi

Anish Giri heeft in dit toernooi weliswaar geen ticket bemachtigd voor het Kandidatentoernooi in Toronto, maar hij heeft nog steeds plaatsingsmogelijkheden: via zijn rating en via het FIDE circuit. Aan het Kandidatentoernooi doen 8 spelers mee. Daarvan zijn er al 6 bekend: Nepomniachtchi, Carlsen (als hij zich terugtrekt dan Abasov), Praggnanandhaa, Caruana, Nakamura en Vidit. De laatste twee plekken worden op 1 januari bekend en zullen dan zijn voor de beste op rating en de FIDE circuit winnaar. Zie ook:

Website FIDE