Vanwege de corona pandemie vinden nog steeds de meeste schaaktoernooien online plaats. Met name de wereldtoppers zijn vrijwel continue te bewonderen. Anish Giri heeft zich in korte tijd bekwaamd in deze aparte discipline. Eerder bereikte de Nederlander in het Chessable Masters toernooi al de finale tegen wereldkampioen Magnus Carlsen. Een finale waarin hij niet zonder kansen was, maar uiteindelijk wel zijn meerdere moest erkennen in de Noor.
De afgelopen week speelde Giri mee in het Legends of Chess toernooi. Dat online rapid toernooi wordt zo genoemd omdat – naast de ‘moderne’ wereldtoppers Carlsen, Nepomniachtchi, Ding en Giri – er zes ‘legendes’ waren uitgenodigd. De legendes Anand, Gelfand, Kramnik, Leko, Ivanchuk en Svidler hadden het begrijpelijk zwaar tegen hun jongere tegenstanders. Van de legendes presteerde Peter Svidler het best en hij plaatste zich voor de knock-out fase van het toernooi, evenals Carlsen, Nepomniachtchi en Giri.
Carlsen was indrukwekkend zoals zo vaak door al zijn mini-matches te winnen. Giri won in de laatste ronde de onderlinge match tegen Peter Svidler met 2,5-1,5, en dat kan belangrijk zijn omdat hij daarmee Magnus Carlsen ontloopt in de halve finale. De Nederlander neemt het in de halve finale op tegen ‘Nepo’, en dat is een herhaling van de halve finale uit het Chessable Masters toernooi waarin Giri uiteindelijk na veel spannende partijen won.
De halve finales worden gespeeld tussen 31 juli en 2 augustus. Spelers moeten twee sets winnen om zich te plaatsen voor de finale (3-5 augustus). De partijen zijn live te volgen op diverse websites, en dit is de officiële website.