In het laatste Grand Prix toernooi in Berlijn is Anish Giri er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het Kandidatentoernooi dat op 16 juni begint in Madrid.
De Nederlandse grootmeester speelde in groep D van het Grand Prix toernooi tegen Nikita Vitiugov (FIDE), Yu Yangyi (China), en Amin Tabatabaei (Iran). Na 5 ronden stonden alle spelers in deze groep op 50% zodat een nerveuze slotronde moest beslissen wie er doorging naar de knock-out fase. Op papier leek Anish licht favoriet omdat hij met wit speelde tegen de laagst gerate speler. Amin Tabatabaei werkte echter niet mee, en speelde een uitstekende partij. Eerst greep hij met zwart het initiatief in het Italiaans om zich vervolgens een weg te offeren naar de koning van Anish. Omdat de andere partij in remise eindigde plaatste de Iraniër zich dus voor de halve finale. De overige halve finalisten zijn Hikaru Nakamura en de winnaars uit de tiebreak duels So-Shankland en Mamedyarov-Keymer. Die tiebreaks worden op 29 maart gespeeld.
De belangrijkste consequentie van alle groepsuitslagen in Berlijn is overigens dat de knock-out fase geen invloed meer zal hebben op wie zich plaatsen voor het Kandidatentoernooi! Zowel Richard Rapport als Hikaru Nakamura kunnen niet meer achterhaald worden door andere spelers en beiden plaatsen zich dus vanuit de Grand Prix voor het Kandidatentoernooi.
De Ethische Commissie van de FIDE heeft onlangs Sergey Karjakin veroordeeld voor het in diskrediet brengen van de schaaksport (door steunbetuigingen aan de Russische invasie in Oekraïne). Een direct gevolg van die uitspraak is dat Karjakin niet mee mag spelen aan het Kandidatentoernooi waarvoor hij zich eerder geplaatst had. Zijn plaats zal hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen door Ding Liren (de hoogst gerate speler op de wereldranglijst die nog geen plek heeft). Daarvoor moet de Chinees nog wel een aantal partijen spelen voor de rating, een mogelijkheid die hem geboden wordt door de plotselinge organisatie van een aantal evenementen door de Chinese schaakbond.
Officiële website