door Peter Boel
 
DIEREN – Er was zondagmiddag veel animo voor de meet-and-greet en aansluitende schaaksimultaan met Anish Giri. De nummer 5 van de wereld trad aan tegen 33 tegenstanders, van wie ongeveer de helft jeugdspelers waren. Nadat hij had verteld over zijn leven, zijn schaakcarrière en zijn ambities, en foto’s had laten maken en handtekeningen uitgedeeld, ging de Nederlandse supergrootmeester aan de slag. Na dik twee uur spelen had hij 32 keer gewonnen en eenmaal remise gespeeld.
Van de jeugdspelers deden vooral de zusjes Evi en Lauri (Nederlands kampioene onder 10 jaar) Maris het goed. Giri moest diep in de denktank, vooral om Lauri te verslaan.
De sterkste tegenstander, Nader Anand (Elo 2346), ging ook onder het juk door. Alleen diens landgenoot Kushager Krishnater (2209), die ook in het Open NK meedoet, hield remise. ,,Die had zich heel goed voorbereid, en ik kon niks nieuws op tafel brengen,” grapte Giri. ,,Ik heb aan één bord even een pion achter gestaan, toen had ik even problemen. Maar toch gewonnen. En eenmaal (tegen Benjamin Go, PB) bracht ik een kwaliteitsoffer dat misschien niet helemaal OK was. Het was waarschijnlijk remiseachtig, maar toen ging hij in de fout.”
De in Den Haag wonende topgrootmeester had het dus serieus en professioneel aangepakt. Regelmatig keerde hij nog even terug naar het vorige bord om toch maar een andere zet te doen. Hans Uittenboogaard uit Capelle aan de IJssel hield het het langste vol, maar verloor ook. En dat leidde dus tot het bijna perfecte eindresultaat van 32½ uit 33.