Hij kwam over uit de VS en sloeg gelijk toe in de eerste ronde. Benjamin Bok behaalde gisteren met wit een overtuigende zege tegen titelverdediger Sergey Tiviakov die na een Nimzo-Indische opening langzaam maar zeker steeds meer terrein moest prijsgeven. Bok dirigeerde zijn lichte en zware stukken naar mooie velden en voerde de druk in het centrum steeds verder op. Dat leverde de 24-jarige student uit Saint-Louis uiteindelijk stukwinst en daarmee de zege op.
Volgens Jop Delemarre, die de partij in De Tolhuistuin van commentaar voorzag, heeft Benjamin Bok op z’n ‘Tiviakovs’ gewonnen. “Normaal gesproken is het Tiviakov die met dergelijk positiespel wint door de tegenstanders steeds meer in te snoeren. Een sterke en knappe overwinning van Benjamin Bok die hiermee een goede basis legt voor een succesvol toernooi.”
De overige partijen in het NK Algemeen eindigden in remise. Veel belangstelling ging uit naar de broederstrijd tussen Jorden (20) en Lucas van Foreest (18) die zijn debuut maakt in het 75e Deloitte NK Schaken. Het leek alsof Jorden, die in 2016 voor het eerst Nederlands kampioen werd, in grote problemen kwam nadat zijn broer met Pxf2 een pion wegkaapte. Echter, de oudste van de twee Groningers verdedigde zich knap en wikkelde af naar een eindspel met een pion minder, maar wel in het bezit van het loperpaar. Remise was het logische resultaat.
Ook de partij tussen Erwin L’Ami en Ivan Sokolov eindigde in een puntendeling. In het middenspel leek Sokolov, kampioen in 1995 en 1998, iets beter te staan maar uiteindelijk kwamen spelers remise overeen.
Erik van den Doel leek groot voordeel te krijgen tegen Jan Werle, die zijn rentree maakt in het Deloitte NK Schaken. Maar de Leidse grootmeester wist zijn voordeel niet te verzilveren. Uiteindelijk wist Jan Werle de remise veilig te stellen.
 
Vrouwen lang bezig
Opvallend was dat de partijen van de vrouwen het langst duurden. De twee debutantes, Machteld van Foreest en Eline Roebers, leverden beiden een puike prestaties door respectievelijk Tea Lanchava en Arlette van Weersel op remise te houden. De jonge Groningse kwam met wit goed uit de Pirc-opening maar in het middenspel nam de ervaren Lanchava het initiatief over. Machteld verdedigde zich goed in een lastig dame-eindspel.
Er waren ook twee overwinningen te noteren. Iozefina Paulet, die binnenkort als mevrouw Werle door het leven zal gaan, won fraai van Rosa Ratsma door een stuk te offeren voor twee onstuitbare vrijpionnen. Maaike Keetman moest ruim vijf uur wachten voordat Anna-Maja Kazarian op de knieën had. Ze had de hele partij voordeel dat ze in het eindspel verzilverde.