Op de derde editie van de Europese Spelen was schaken voor het eerst demonstratiesport. De Europese schaakbond had daarbij voor spektakel gekozen met een snelschaaktoernooi voor paren. Dat bleek voor Nederland een goede zet. Benjamin Bok en Eline Roebers speelden allebei uitstekend in Krakau en het regende medailles. Benjamin won individueel goud en Eline brons. Als paar moesten ze alleen Armenië voor laten gaan.

Maandag 19 juni om 14.00 uur zaten de paren van acht deelnemende landen klaar in de opera van Krakau. Uiteindelijk konden om 20.00 ’s avonds de medailles worden uitgereikt. Het toernooi ging van start met een voorronde. Eline scoorde in het sterke gezelschap een indrukwekkende 6,5 uit 7 en plaatste zich met twee punten voorsprong voor de laatste 4 (een knock-out halve finale en finale). De eerste halve finale partij tegen Gunay Mammadzada wist Eline te winnen, maar in het zicht van de finale strandde ze alsnog. De tweede reguliere partij ging vanuit prima stelling verloren, en hetzelfde gold voor de noodzakelijk geworden armageddon partij. Gelukkig herpakte Eline zich in de strijd om plaats 3. Met 1,5-0,5 versloeg ze Marsel Efroimski en haalde het brons binnen. Goud was er voor Elina Danielian.

Benjamin Bok scoorde in de voorronde 4,5 uit 7 – een punt minder dan de twee elo-favorieten Duda en Mamedyarov, maar ruim voldoende om de laatste 4 te halen. In de knock-out fase was Benjamin vervolgens superieur. Eerst werd Shakriyar Mamedyarov met 2-0 opzij gezet. Daarna moest ook de Armeen Shant Sargsysan (die Duda had verslagen) er met 2-0 aan geloven. Kortom een overtuigende gouden prestatie.

Alhoewel Nederland in totaal (voorronde en knock-out fase) veel meer punten scoorde ging het teamgoud naar Armenië.