Lennart Ootes Lennart Ootes
Zal Anish Giri zich plaatsen voor het kandidatentoernooi? (foto Lennart Ootes / Grand Chess Tour )

Anish Giri vecht in de Sinquefield cup die vandaag begint, voor een kans om zich te plaatsen voor het kandidatentoernooi. De Sinquefield cup wordt gehouden in Saint Louis in de staat Missouri in de VS. De volgende 10 spelers doen er mee aan een toernooi over 9 ronden: Rapport, Nepomniachtchi, So, Firouzja, Dominguez Perez, Caruana, Giri, Duda, Vachier-Lagrave en Aronian. Het toernooi is supersterk bezet, gezien de ratings die tussen de 2727 en 2795 liggen. De rondes beginnen om 13.00 uur lokale tijd, oftewel 19.00 uur CET.

Kandidatentoernooi

De inzet voor Anish Giri is niet niks. Hij wil een plek bemachtigen in het Kandidatentoernooi van april 2024 in Toronto, waar de uitdager van wereldkampioen Ding Liren uit naar voren komt. Aan het Kandidatentoernooi doen 8 spelers mee. Daarvan zijn er op dit moment 6 bekend: Nepomniachtchi, Carlsen (die zich waarschijnlijk terugtrekt waarna Abasov zijn plaats inneemt), Praggnanandhaa, Caruana, Nakamura en Vidit.

De laatste twee plekken worden op 1 januari bekend en zijn dan voor de beste op rating en de FIDE circuit winnaar. Anish Giri heeft nog plaatsingsmogelijkheden via zijn rating en via het FIDE toernooiencircuit, waarvan de Sinquefield Cup deel uitmaakt.

Zie ook:

Grand Chess Tour

Website FIDE over WK-race