Schermopname van de uitzending van Chess.com op YouTube. Anish Giri speelt tegen Denis Lazavik.

In de Chessable Masters 2024, een online toernooi van ´s werelds grootste schaakplatform Chess.com, hebben de Nederlanders zich niet kunnen mengen in de strijd om de topposities in de hoogste klasse. Het toernooi werd gewonnen door Magnus Carlsen, die Firouzja in de finale klopte en 30.000 dollar kon opstrijken.

Champions Chess Tour 2024

Chessable Masters liep van 31 januari tot en met 7 februari en was het eerste toernooi in een reeks van in totaal vier die dit jaar worden gehouden in het kader van de Champions Chess Tour 2024 van Chess.com. In deze online toernooien is het speeltempo 10 minuten per persoon plus een increment van 2 seconden per zet. Na de vier online toernooien volgt als slotstuk nog een finale (fysiek) in december.

Schermopname van de uitzending van Chess.com op YouTube.

Wereldtop

Aan de Chessable Masters 2024 deed een hele reeks spelers uit de wereldtop mee. Er is een toernooiformat van Play/In, Division Placement en Divison Play, wat erop neerkomt dat spelers zich kunnen plaatsen voor drie divisies met uiteindelijk in elke divisie een finale.

Enerverend

Nederlands beste schaker Anish Giri plaatste zich niet voor de finale van de hoogste divisie. Hij werd hiervoor uitgeschakeld door Denis Lazavik. De match tegen Lazavik was zeer enerverend. Na vier remises moest de match beslist worden door middel van één sudden death armageddon: Giri kreeg de witte stukken en 10 minuten op de klok tegenover Lazavik met zwart en slechts 6 minuten en 50 seconden.

Dat klinkt natuurlijk gunstig voor wit, maar de regel is ‘wit moet winnen, zwart heeft genoeg aan remise´. Het werd een zenuwslopende strijd, vooral ook tegen de klok aangezien in de armageddon zonder increment werd gespeeld. Lazavik hield het op remise en won daarmee de match.

Benjamin Bok

Benjamin Bok deed het verrassend goed. Hij wist een reeks top grootmeesters te verslaan onder wie ook Giri en eindigde uiteindelijk zelfs hoger dan Giri. Benjamin Bok kan dan ook terugzien op een goed toernooi. Hij behaalde een mooie 3e plaats in Divisie 2 achter Keymer en Aronian.