De digitale schaakmethode Chessity richt zich sterk op het onderwijs en werkt daarin samen met de Schaakbond. Die focus is te merken aan de vele nieuwe functies die de afgelopen tijd zijn ontwikkeld. Het zijn stuk voor stuk features die de schaakleraar helpen om nog beter en gemakkelijker les te geven of die het leerproces verbeteren. Niet alleen handig voor professionele docenten, maar ook schaakverenigingen kunnen hun jeugdopleiding hiermee naar een hoger plan tillen.
De ontwikkelingen bij Chessity gaan razendsnel. De online schaakmethode liep al voorop in het gebruik van geavanceerde educatieve technologie, maar ontpopt zich met de uitbreidingen nog meer tot dé toonaangevende digitale lesmethode in de schaakwereld:

Dashboard 2.0 voor leraren: makkelijker werken met groepen, beter inzicht in de vorderingen van leerlingen
Videolessen van FM Frank Erwich en GM Erwin l’Ami
Uitspeelstellingen: interactief oefenen en trainen
Digitaal demobord: tovert het digibord om tot interactief demobord
Taken toewijzen: handige tool om oefenmateriaal op maat te selecteren
Teaching bots: slimme technologie versterkt het leerproces
Nieuwe racegame: schaakpuzzels oplossen en racen als Max Verstappen
 

Geen belemmering meer om schaakles te geven
Chessity biedt een volledige, adaptieve lesmethode voor alle schaakniveaus, die moderne schaakdidactiek koppelt aan digitaal gebruikersgemak. Het programma neemt alle belemmeringen weg als ‘grote groepen’ of ‘weinig schaakkennis op een school’ en de digitale methode sluit aan op het huidige, 21e-eeuwse onderwijs.
“Eigenlijk is er geen enkel meer excuus meer om geen schaakles te geven op scholen”, zegt Chessity-oprichter Janton van Apeldoorn. “De kosten zijn laag en we hebben alle oplossingen ontwikkeld zodat iedereen op een goede manier schaakles kan geven, ook met weinig schaak- of didactische kennis en ook aan een hele klas kinderen tegelijk.” Dankzij elementen uit de gamewereld en de interactieve manier van leren spreekt Chessity kinderen enorm aan. “Kinderen ontdekken door Chessity niet alleen hoe leuk schaken is, maar ook hoe leuk leren is.”
Bij de ontwikkeling wordt nauw samengewerkt met leraren en schaaktrainers. “Daardoor weten we precies waaraan behoefte is om optimaal schaakles te geven”, vertelt Van Apeldoorn. Tegelijkertijd werkt Chessity aan nieuwe innovaties op het gebied van leren schaken. “Er komende spannende nieuwe dingen aan.”
‘Een fenomenaal online platform’
Een fenomenaal online platform. Zo omschreef KNSB-bestuurslid Frank Lommers, in het dagelijks leven directeur in het onderwijs, Chessity onlangs in het Schaakmagazine. Ook vanuit het buitenland is veel waardering. Tijdens de London Chess Conference in december, waar schaakdidactiek het centrale thema was, werd Chessity uitgenodigd om maar liefst vier presentaties te verzorgen.
In Nederland leren nu al heel veel kinderen op honderden scholen schaken met Chessity. “Dat worden er volgend schooljaar nog veel meer”, voorspelt Van Apeldoorn. “We hebben het heel druk met aanvragen voor demonstraties op scholen.”
Dankzij digitalisering komt het schaakbord weer in de klas. Daardoor is er nog nooit zo veel animo voor schaken op school geweest als nu. Dat biedt verenigingen ongekende kansen om juist nu samenwerking te zoeken met basisscholen in de buurt.
Ontdek het zelf
Op 17 juni wordt in Meppel de landelijke voorlichtingsdag (school)schaken met Chessity gehouden, als onderdeel van het nevenprogramma van de Chessity Nationale Pupillendag. In inspirerende lezingen en workshops leer je alle voordelen van het gebruik van deze digitale lesmethode en kun je ontdekken hoe verenigingen vruchtbaar kunnen samenwerken met scholen.
Handige links:

Bekijk het programma van de voorlichtingsdag
Download de brochure Chessity maakt van schaken een vak
Probeer Chessity nu uit met een gratis proefaccount