De Sociëteit aan de Maas in Rotterdam was een prachtige locatie voor 'ChessMates'.

Afgelopen weekend vond in Rotterdam het ‘9e ChessMates’ plaats, een internationaal jeugdtoernooi met acht tientallen uit Ierland, Frankrijk, Monaco, Engeland, Duitsland, Estland en Nederland. Ze streden om een grote wisselbokaal.

Winnaar werd Monaco, na winst in de finale tegen Parijs. Het Nederlandse team werd vijfde.

Internationale samenwerking

ChessMates is een internationaal samenwerkingsverband om het jeugdschaak te promoten en talenten de kans te geven ervaring op te doen tegen leeftijdgenoten uit andere landen. Namens Nederland is de Rotterdamse Schaakbond aangesloten bij ChessMates. Het toernooi wordt steeds ergens anders gehouden. Ditmaal was Rotterdam gastheer. Het werd een mooi evenement op een prachtige locatie: de Sociëteit aan de Maas nabij de Erasmusbrug.

Beeld van de wedstrijden.

Nederlandse team

Elk team leverde in vijf leeftijdscategorieën twee spelers. Voor het Nederlandse team had de Rotterdamse Schaakbond de volgende spelers gekozen: Leandro Slagboom, Mees van Batenburg, Dylan Achuthan, Joaquin Aerts, Vince Ramak, Dana Verheij, Samuel Lopes, Rawi Wortman, Oscar Koppenens en Amir Tetova.

Uitzending op Twitch

Op het Twith kanaal van de KNSB is een uitzending verzorgd waarin de partijen werden besproken. Dit was met medewerking van onder andere GM Jorden van Foreest, die ambassadeur is van ‘ChessMates’.

Op het Twitch kanaal van de KNSB werd een uitzending verzorgd met commentaar van o.a. Jorden van Foreest bij de partijen.

Doelstelling

ChessMates wil niet alleen het schaken bevorderen, maar heeft nog een andere doelstelling, die als volgt is geformuleerd: ‘Onze internationale samenwerking zal niet alleen het jeugdschaakspel wereldwijd versterken, maar ook interculturele en taalkundige uitwisselingen en teamgeest bevorderen. Door deze uitwisselingen te stimuleren, dragen we bij aan de opbouw van een betere en minder gepolariseerde wereld voor toekomstige generaties’.

Zie ook:

Website ChessMates

Artikel op website Rotterdamse Schaakbond

Uitzending Twitch