Op zaterdag 3 juni is de tweede finaledag gespeeld in het NSG Groenewoud in Nijmegen om de Nederlandse schaaktitel bij de schoolteams basisonderwijs algemeen.
Na de eerste finaledag gingen de teams van De Pinksterbloem (Amsterdam) en de Lorentzschool (Leiden) aan de leiding. Zij speelden dan ook in de 7e ronde tegen elkaar.

KNSB-Bestuurslid Jan Peter Wissink opent de 2e finaledag
De Pinksterbloem won de topper tegen de Lorentzschool. Het werd echter weer spannend, doordat zij in ronde 8 verloren van het ontketende De Akkers uit Meppel. De Akkers won zelfs al haar wedstrijden op deze tweede finaledag en kwamen daardoor nog heel dicht bij de titel (3e). Het IPS uit Almere bleef hun nog een bordpuntje voor (2e). De Pinksterbloem maakte geen fouten meer in ronden 9 tot en met 11 en prolongeerde daarmee hun titel, alweer hun derde in totaal (2014, 2016 en 2017). De Lorentzschool werd vierde, het AICS Amsterdam vijfde.
Het is verheugend te kunnen melden dat de deelname aan het scholentoernooi, alle vooronden meegeteld, is gestegen t.o.v. vorig seizoen met liefst 6%. Op een totaal van ruim 9.100 kinderen is dat een mooie score. 
We bedanken alle meehelpende vrijwilligers in deze finale. Met dank aan de drie locale schaakverenigingen: Het Kasteel Wychen, SMB Nijmegen en UVS Lent.
Zie voor de gehele eindstand van 40 teams:
de toernooisite