Haarlem – De Deloitte Nederlandse Kampioenschappen Schaken vinden van 1 tot en met 7 juli 2019 plaats in Amsterdam. Het deelnemersveld van het NK Vrouwen is vandaag bekend geworden.
 
Deelnemers Deloitte NK vrouwen

 
 
Rating april 2019

1
Zhaoqin Peng
2359

2
Tea Lanchava
2314

3
Rosa Ratsma
2258

4
Iozefina Paulet
2257

5
Anna-Maja Kazarian
2147

6
Arlette van Weersel
2163

7
Maaike Keetman
2159

8
Machteld van Foreest
2065

 
Titelverdedigster Zhaoqin Peng gaat in dit NK op voor haar 15e nationale titel. Daarbij zal de recordhoudster in ieder geval concurrentie verwachten van oud-landskampioene Tea Lanchava maar ook van nationale teamspeelsters Rosa Ratsma en Iozefina Paulet. Van de Nederlandse damestop heeft alleen viervoudig kampioene Anne Haast  moeten afzien van deelname in Amsterdam.
 
Arlette van Weersel, Maaike Keetman en Anna-Maja Kazarian zijn ervaren deelnemers op dit niveau. Dat geldt niet voor Machteld van Foreest die haar debuut maakt op het NK. De elfjarige schaakster uit Groningen ontving de wildcard van het toernooicomité. Haar broers Jorden en Lucas nemen overigens deel aan het NK Algemeen waardoor er dus drie telgen uit de familie Van Foreest deelnemen aan deze 75e editie van de Nederlandse Kampioenschappen. 
 
Het Deloitte NK Schaken is vrij toegankelijk voor bezoekers en wordt gehouden in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Dagelijks wordt er live commentaar gegeven en zijn er diverse andere schaakactiviteiten.