Het podium van het NK Schaken is voor Deloitte een mooie gelegenheid om zich onder schaakliefhebbers te profileren als werkgever. Donderdag 5 juli was het zover in de Tolhuistuin in Amsterdam.
Zo’n veertig studenten kwamen af op de bijeenkomst. Na de aftrap door CEO Peter Bommel – zelf een groot schaakliefhebber – en een vraag- en antwoordsessie met de bestuursvoorzitter, gaf Julia Schaefer van Deloitte uitleg over de carrièremogelijkheden van haar bedrijf.
 
Stand-up comedian, televisiemaker èn FIDE-meester Tex de Wit beklom vervolgens het podium. De Amsterdammer nam het publiek in razend tempo mee met aanstekelijk enthousiasme door de geschiedenis van het schaken. Ook maakte De Wit fijntjes duidelijk waar de mens de computer anno 2018 nog de baas is. Na het hilarische filmpje van het satirisch televisieprogramma Klikbeet, waarvan Tex de Wit een van de samenstellers is, was het tijd voor de quiz. Duidelijk werd dat er genoeg schaakkennis in de zaal zat. Toen er nog drie mensen in de strijd waren, was er een schattingsvraag nodig om tot een winnaar te komen. Zij moesten aangeven welke positie Tex de Wit momenteel inneemt op de wereldranglijst. Deelnemers die veel te laag zaten, werd vriendelijk verzocht de zaal te verlaten. Overigens: Tex de Wit staat momenteel op plaats 6368 op de FIDE-wereldranglijst.
Student Adriaan zat het dichtst bij het juiste antwoord. Hij vond Stap 1 en 2 als prijs leuk maar had Stap 6 ook al af, dus improviseerde Tex een prachtige andere prijs voor hem.
Peter Bommel had van Stap 6 wel de schrik te pakken toen hij begon als simultaangever. Wijselijk liet de bestuursvoorzitter Robin van Kampen de honneurs waarnemen na een kleine tien zetten.
Met een gezellige borrel werd de dag afgesloten. We gaan zien of er na Robin van Kampen en voormalig toernooidirecteur Paul Rump nog meer schakers de weg vinden naar Deloitte als werkgever.