Lennart Ootes Lennart Ootes
Lennart Ootes Lennart Ootes

Anish Giri heeft in de derde ronde van het Kandidatentoernooi remise gespeeld tegen Maxime Vachier-Lagrave. Ding Liren deed in de derde ronde datgene wat nodig was en versloeg met wit Fabiano Caruana. Daarmee is de strijd in Ekaterinenburg weer volledig open.
Anish Giri wist in een Grunfeld-Indisch een optisch betere stelling te bereiken tegen Vachier-Lagrave. De Franse grootmeester, die bekend staat als een speler die sterk op zijn rekenkracht vertrouwt, kwam in het eindspel echter met een concrete paard-manoeuvre die alle muziek uit de stelling haalde. Na afloop werden beide spelers gevraagd wat zij van de medische voorzorgsmaatregelen vonden die het organisatiecomité heeft getroffen: zo worden de spelers dagelijks twee keer door een dokter gecontroleerd op symptomen van het coronavirus. De Nederlander gaf aan dat hij op dit moment meer baat heeft bij een schaakdokter die hem de juiste diagnose kan geven van zijn spel. Giri gaf ook aan dat hij niks ziet in de ellebooggroet die met name de Russische spelers uitwisselen in plaats van het gebruikelijke handen schudden, en dat hij liever zou opteren voor de buiging die Japanse Shogi spelers maken voor de partij.
De volgende partij die in remise eindigde was die tussen Kirill Alekseenko en Ian Nepomniachtchi. ‘Nepo’ nam bewust bepaalde risico’s tegen de speler met de laagste rating door voor de Franse Winawer variant te kiezen. In een tweesnijdende stelling liet hij een offer op e6 toe, waar Alekseenko vanaf zag omdat hij nog maar 3 minuten op zijn klok had op dat moment. De partij eindigde uiteindelijk in eeuwig schaak. Alexander Grischuk kwam voor de derde keer dit toernooi in tijdnood, en alhoewel hij daarin Wang Hao nog voor praktische problemen wist te stellen, verdedigde de Chinese grootmeester zich nauwkeurig en in een dubbel toreneindspel werd tot remise besloten.
Fabiano Caruana koos voor een riskante strategie tegen Ding Liren, de nummer 3 van de wereld die zijn eerste twee partijen had verloren. Caruana offerde in een Slavische Partij maar liefst twee pionnen met zwart, en gezien de snelheid waarmee hij speelde was duidelijk dat hij zich uitgebreid met de computer had voorbereid. Ding kwam meer dan een uur achter op de klok maar slaagde erin de zwarte druk te absorberen. Een gedwongen wanhoopsoffer van de Amerikaan weerlegde hij met vaste hand. Daarmee kwam Ding, net als Giri en Alekseenko, op 1 uit 3. Vachier-Lagrave,  Wang en Nepomniachtchi gaan aan de leiding met 2 punten. Caruana en Grischuk staan op 50%.
Vrijdag is een rustdag en zaterdag is de vierde ronde weer live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website