door Peter Boel
 
Een gevarieerde opening van dit jubileumtoernooi werd in een stomend Grand Cafe Theothorne ingeleid door toernooidirecteur Ap Lammers. Hij was zo slim om een verbod op expresso en cappucino in te stellen, om de temperatuur niet nog verder te verhogen maar ook omdat het koffiezetapparaat anders de sprekers zou overstemmen.
 
Bestuurslid topschaak Jan-Peter Wissink van de KNSB benoemde bij deze gelegenheid zijn voorganger Jan Stomphorst tot lid van verdienste. Het was Stomphorst zelf die tenslotte het handigst bleek in het opprikken van de bijbehorende speld – dat was één van de dingen waarin de markante bestuurder in zijn vele dienstjaren bedreven in was geraakt. ,,In de schaakwereld kent iedereen Jan,” zei Wissink. ,,En zowel in zijn beroepsleven als bij het schaken is hij klein begonnen, maar werd het steeds groter.” Van de vele functies van Stomphorst in het schaakleven noemde hij: kartrekker bij de VARA-jeugd-NK’s in de jaren 80, bij de EK-finale in 1993, bij het HSG Open en het Nederlands kampioenschap. Stomphorst was befaamd vanwege zijn langdurige teamleiderschap van HSG en zat ook 8 jaar in het organisatiecomité van het Open NK. Om al zijn taken te vervullen en schaakevenementen te bezoeken had Stomphorst wel een kilometer of 200.000 gereden, volgens zijn eigen berekeningen. ,,Mensen als Jan Stomphorst hebben we heel hard nodig in de schaakwereld,” zei Wissink. Er waren bloemen voor de vriendin van Jan, Hannie Schaper.
Ap Lammers voegde nog toe dat hij Stomphorst vorige week, bij het NK Senioren en Veteranen, node had gemist. Ook daar had de Hilversummer een vinger in de pap gehad. Stomphorst zelf zei dat hij het leuk vond de speld in Dieren uitgereikt te krijgen: ,,Met dit toernooi mee mogen helpen is me wel wat waard geweest.”
 
Jeroen Smoorenburg van stersponsor Condigne blikte ook nog even terug op een ‘confrontatie’ van zijn toen 11-jarige zoon met Jan Stomphorst, die hem bij het sponsordiner vroeg of er op zijn school ook schaakles werd gegeven. ,,Nee,” zei zoonlief. ,,Dan is het een slechte school,” aldus Jan. ,,En op welke school heb jij dan wel gezeten?” was de wedervraag. Smoorenburg bood daarvoor alsnog excuses aan en keek vervolgens terug op 5 jaar sponsorschap. ,,We wilden het eerst eens bekijken, maar onze betrokkenheid groeide al snel. Dit evenement, met al de medewerkers die het mogelijk maken, is een goed geolied proces. Alles wordt geregeld, en als er iets misgaat wordt het opgelost.” Hij wenste iedereen een ,,supergaaf” toernooi toe.
 
Hierna gaf Peter Oversteegen met zijn vader Hans, van het bedrijf Peter Oversteegen Sportieve Evenementen, een levendige presentatie van de samenhang tussen het schaaktoernooi en de omgeving. Dat vond plaats in de vorm van een kwis aan de hand van videobeelden, waarvoor snel zeven ploegen werden samengesteld. Steeds werd het toernooi afgezet tegen interessante weetjes over de Veluwezoom, de grazers op de hei, het luxe onderkomen Villa Veertien, etcetera. Zo kwam het publiek te weten dat een wild zwijn (sus scrofa) slechts 7 à 8 meter vooruit kan kijken (wat overigens nog steeds meer is dan het aantal zetten dat de gemiddelde schaker vooruitdenkt). Het was misschien niet verrassend maar wel goed om te zien dat het team met een aantal vertegenwoordigers van de gemeente de quiz won, die heel ludiek was en zeker nieuwsgierig maakte naar wat er in bijvoorbeeld het Nationaal Park Veluwezoom allemaal te doen is.
 
Een vijftal grootmeesters zat in de zaal, en zij werden kort geïnterviewd door perschef Peter Boel. De winnaar van 2016 en 2017, Chanda Sandipan, had niet zo veel problemen met de hitte: ,,Ik kom uit Kolkata, daar is het vaak net zo warm.” Of hij het record van Ivan Nemet gaat evenaren door voor de derde keer achter elkaar te winnen durfde hij niet te zeggen: ,,Ik kom vooral om een leuk toernooi te spelen.”
Erik van den Doel is na tien jaar weer eens in Dieren; de tweevoudig winnaar uit Leiden speelde hier voor het laatst in 2008. In andere jaren waren er ook andere evenementen geweest. ,,En dat het prijzengeld is verhoogd speelde nu ook wel mee.” Ook Van den Doel kan hier voor de derde keer winnen, maar: ,,Ik denk toch dat een Indiër dit jaar gaat winnen, die zullen toch beter tegen dit weer kunnen.” Van den Doel raakte licht verbrand toen hij van het station naar Theothorne liep, dus u bent gewaarschuwd voor de komende dagen: insmeren!
Daniel Hausrath is dit jaar voor de vierde maal aanwezig op Polysport met vrouw en kinderen. De kinderen worden door zijn vrouw gecoacht. ,,Ik vind het toch een beetje lastig om mijn eigen kinderen te coachen,” zei de Duitser, die wel het talent Valentin Buckels onder zijn vleugels heeft – Buckels doet ook alweer jaren mee in Dieren. Het gezin Hausrath heeft het geweldig naar zijn zin bij Polysport, ,,daar is van alles te doen.”
 
Ap Lammers interviewde kort Erwin l’Ami voordat deze de loting verrichtte. De grootmeester uit Woerden heeft hier al veel meer dan honderd partijen gespeeld, ,,dat is wel 400, 500 uur die ik in deze zaal heb doorgebracht.” Genoeg heeft hij er nog niet van: ,,Het is de bekendheid, de vertrouwdheid, de gemoedelijkheid; alles staat altijd klaar, de organisatie is perfect, het is echt een warm bad.”
Lammers had l’Ami bij het NK in juni getroffen op een ongelukkig moment, toen hij net via een blunder van Jorden van Foreest had verloren. ,,Dat was eigenlijk het enige moment waarop ik het niet naar mijn zin had in Amsterdam,” bekende l’Ami. ,,Verder was ook dat een leuk toernooi.” Hij werd in Amsterdam gedeeld tweede, met onder andere Van den Doel. Ook l’Ami kan in de komende weken voor de derde maal de Open titel winnen. Er staat dus nogal wat op het spel. Bij de loting, verricht met behulp van KNSB-lid van verdienste Jan Stomphorst, trok l’Ami zwart voor de eerste ronde.