Eindelijk is het dan weer zover! De eerste competitieronde van het seizoen 2021-2022 is op 18 september. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer Caruana’s Ruy Lopez: A White Repertoire for Club Players van Fabiano Caruana.
Partijen uit de meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl
Tja, hoe vaak krijg je openingsadviezen van een van de beste spelers van de wereld? Het Spaans is een van de populairste schaakopeningen, en die populariteit gaat op voor wereldtoppers alsook voor clubspelers. Caruana’s Ruy Lopez is gebaseerd op een videoserie van Chessbase en nu in aangepaste vorm uitgegeven als repertoireboek. Het boek is niet overmatig dik en blijft daardoor behapbaar voor clubspelers. Natuurlijk geeft Caruana varianten, maar een ijzersterk punt is de uitleg in woorden. Iedere variant wordt vooraf gegaan door een inleiding – in het geval van de Anti-Marshall is dat een uitgebreide uitleg, in het geval van een zijvariant als de Bird-variant (3…Pd4) volstaan een paar alinea’s. Caruana geeft vaak de hele partij om een variant of thema te verduidelijken en dat is bij een strategische opening als het Spaans een uitstekend idee.