In het NK Vrouwen, dat vandaag werd geopend door KNSB-voorzitter Bianca Muhren, werd met veel belangstelling gekeken naar het duel tussen de twee grote talenten Eline Roebers (wit, 15) en Machteld van Foreest (14). Roebers won ditmaal overtuigend. Ook voor Anna-Maja Kazarian bracht de eerste ronde een vol punt, tegen Tea Lanchava. De overige twee partijen eindigden na taaie strijd in remise.
Van Foreest speelde een favoriete opening van haar voormalige coach Sergei Tiviakov: het Scandinavisch met 3…Dd6. Hoe sterk Roebers is geworden bewees ze door met de natuurlijke zetten g2-g4, h3-h4, Lh3 en Lf4 een prachtige aanvalsstelling op te bouwen. Dat gaf haar op zet 17 een schitterende kans – zie het diagram onderaan. Het verraste toch wel dat aanvalsspeelster Roebers niet voor deze zet koos. Nu counterde Van Foreest goed, maar haar stelling bleef moeilijk. Roebers behield de controle en won een pion en later nog één, en dat was teveel. Met haar zege trok ze de onderlinge stand na in totaal drie partijen gelijk: 1½-1½.
Rosa Ratsma vernielde na een rustige Franse opening tegen Maaike Keetman haar eigen pionnenstructuur en dwong zichzelf daarmee om zo actief mogelijk verder te gaan. Een “lelijke” oplossing, beaamden de speelsters achteraf, maar de schade viel mee. Wits troef was flinke pressie op de zwarte pion op b7. Later zette Ratsma een paard op g6, en dat ging met lastige dreigingen gepaard. Maar Keetman trapte nergens in en werkte zich langzaam los. In het eindspel stond ze wat beter en ze won een pion, maar zag geen winstplan en dus werden hier spoedig de zetten herhaald en het punt gedeeld.
Tegen Anna-Maja Kazarian, inmiddels een zeer bekende schaakstreamer, speelde voormalig kampioene Tea Lanchava wat ze al vele jaren speelt: de Moderne Verdediging met 1…g6. Kazarian pakte ruimte door haar e-pion op te spelen, en er ontstond een complexe stelling waarin beide speelsters veel tijd gebruikten. Lanchava plukte een pionnetje, maar kreeg daarna toch problemen en uiteindelijk verloor ze een toren tegen een paard. Nadat Kazarian de laatste zwarte toren afruilde waren alle tegenkansen weg en won ze eenvoudig.
Het duel tussen de twee meervoudig kampioenes Anne Haast en Zhaoqin Peng werd door de zwartspeelster in positionele kanalen gestuurd, zoals Peng dat graag heeft. De dames gingen er snel af, waarna Haast wat druk op de zwarte stelling overhield. Peng zette haar stukken echter goed neer en won een zwakke witte pion, waarvoor Haast in groeiende tijdnood aan beide kanten wel praktische kansen kreeg. Vlak na de tijdcontrole liet Peng een afwikkeling toe. Daarbij won ze weliswaar nog een pion, maar het was te moeilijk om die pionnen goed te beschermen. In een eindspel met toren + paard tegen toren, dat eigenlijk remise was, kreeg Peng nog twee winstkansen, maar het eindigde op de 92ste zet in pat.
Roebers – Van Foreest

Zoals de meekijkende grootmeester Erwin l’Ami bij de stream in de chat aangaf had wit hier fraai 17.d5! kunnen spelen, met de pointe 17…cxd5 18.Txd5!! en zwart kan de toren niet nemen vanwege een oogstrelend mat: 18…exd5 19.Pxd5 Dc5 20.Pxe7+ Dxe7 21.Dc3+ en zwart kan nog de dame op c5 en het paard op c7 ertussen zetten, maar kan het mat niet verhinderen. Beide speelsters hadden dit wel gezien maar Roebers dacht dat zwart met 18…Pb6 in plaats van 18…exd5 kon verdedigen. Ze keek ook nog naar 18.Pxd5 maar vond dat ook niet helemaal duidelijk na 18…exd5 19.Dxd5 Dc6.
Peter Boel