Na drie dagen kwalificatietoernooi in Meppel zijn de rookwolken opgetrokken en is duidelijk wie de eerste tickets voor het NJSK ABC in Assen (voorjaar 2018) in de wacht hebben gesleept. 
Bij de A-jeugd werd de eerste prijs gedeeld door drie jongens: Max Kanbier, Geert van Hoorn en de Meppeler Bas de Boer. Bij de meisjes van dezelfde leeftijd wist Quirine Naber te winnen.
Bij de B-jeugd ging de winst naar Jonas Hilwerda. Achter hem waren er vier jongens die tweede werden: Tycho Bruggink, Jord Ypma, Dries Wedda en Daan Noordenbos. Omdat er maar drie plaatsingsbewijzen voor het NK te verdienen waren moest er een barrage gespeeld worden. Na 6 slopende extra ronden kwam Dries Wedda hier als winnaar uit, maar stonden Jord en Daan nog steeds gelijk, waardoor een extra wedstrijd gespeeld moest worden. Hierin bleek Daan Noordenbos over de beste zenuwen te beschikken, en hij won dus het laatste NK-bewijs. In dezelfde categorie was Alisha Warnaar het beste meisje.
Bij de nog iets jongere C jeugd werd alleen door de meisjes gespeeld. Hier werd gewonnen door Manasvita Basa en werd Sara Martinez tweede. Op de derde plaats (de laatste voor een plaatsingsbewijs voor het NK) eindigden Lyne Bruggink en Stella Honkoop, zodat ook hier een barrage gespeeld moest worden, die gewonnen werd door Stella Honkoop.
Zie hier voor de volledige eindstanden van het eerste kwalificatietoernooi.
Alle geplaatsten op een rijtje:
A jeugd: Max Kanbier (Zoetermeer), Geert van Hoorn (Westervoort), Bas de Boer (Meppel)
​A meisjes: Quirine Naber (Velp)
B jeugd: Jonas Hilwerda (Groningen), Dries Wedda (Diepenveen), Daan Noordenbos (Overschild)
​B meisjes: Alisha Warnaar (Leiderdorp)
C meisjes: Manasvita Basa ​(Almere), Sara Martinez​ (Wageningen​), Stella Honkoop​ (Assendelft​)
Het kwalificatietioernooi was onderdeel van Meppel Aan Zet. De organisatie van Meppel aan Zet had er een geweldig schaakfeest van gemaakt, Zo was er op zaterdag een groot jeugdtoernooi met allerlei extra’s voor de jeugd: springkussen, knotshockey, dichtwedstrijd, puzzels en een spoed cursus anti-herdersmat!
Het tweede kwalificatietoernooi voor het NJSK 2018 vindt plaats in Amstelveen op zaterdag 2 en zondag 3 december 2017. De inschrijving is geopend.
Zie verder alles over de kwalificaties.