Grootmeesters spelen op schip James Cook
Zaterdag 18 en zondag 19 juni vindt het EK Bedrijvenschaak 2022 plaats op een unieke locatie in Rotterdam. De deelnemers spelen in teams van vier om de hoofdprijs van € 3.000,– al varend op de James Cook, een van de schepen van hoofdsponsor Koninklijke Spido. Onder de deelnemers bekende namen uit de schaakwereld zoals de huidige nummer-9 van de wereld Anish Giri, achtvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely, regerend Nederlands kampioen Max Warmerdam en de grootmeesters Friso Nijboer, Dennis de Vreugt en Harmen Jonkman. Het evenement start op 18 juni om 15.00 uur en na 2 dagen schaken en varen wordt zondag om 17.00 uur definitief aangemeerd. Aansluitend is om 18.00 uur de feestelijke prijsuitreiking in Holland Casino Rotterdam.
Het toernooi zou oorspronkelijk al in 2020 worden gespeeld, maar door de coronapandemie kon het toen niet doorgaan, en in 2021 evenmin. De organisatoren zijn verheugd dat het evenement nu alsnog gespeeld kan worden.
Anish Giri, de huidige nummer-9 van de wereld, besloot mee te doen toen zijn privé-sponsor Optiver interesse toonde voor het toernooi. Giri vertegenwoordigde zijn sponsor eerder in het WK bedrijven, dat tijdens de lockdown online werd georganiseerd in 2020.
Max Warmerdam werd in 2021 voor het eerst in zijn loopbaan kampioen van Nederland, ook in Rotterdam. Hij zegt over zijn motivatie om mee te doen aan het EK bedrijven: “Sinds de zomer van 2020 word ik al gesponsord door Flow Traders. Het is een bedrijf dat het schaakspel zeer op prijs stelt en dit ook altijd als pluspunt ziet bij kandidaten in het sollicitatieproces. Ze zien dat veel kwaliteiten die je nodig hebt bij schaken ook zeer goed gebruikt kunnen worden bij het werk dat ze doen. Het lijkt mij een unieke ervaring om op een rondvarend schip te kunnen schaken. Ondanks dat het competitief blijft, vind ik dat dit een gezellige sfeer geeft aan het toernooi. Ik heb er zin in.”