Het vrouwenteam met vooraan Eline Roebers. (foto Mark Livshitz)

In het Europees Kampioenschap voor landenteams is TeamNL niet in de prijzen gevallen. Zowel het mannenteam als het vrouwenteam is in de middenmoot geëindigd. Het 24e EK voor landen is op maandag 20 november geëindigd. Het toernooi werd gehouden in Budva (Montenegro) en ging over 9 ronden Zwitsers. Er was een ‘Open groep’, gewonnen door Servië, en een aparte groep voor de vrouwen die werd gewonnen door Bulgarije.

Nederlandse teams

Het Nederlandse team voor de categorie Open bestond uit Jorden van Foreest, Max Warmerdam, Benjamin Bok, Liam Vrolijk en Lucas van Foreest. Non playing captain was Jan Smeets. In het Nederlandse vrouwenteam speelden Eline Roebers, Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Machteld van Foreest en Anna-Maja Kazarian. Als captain fungeerde Jeroen Bosch. De wedstrijden worden gespeeld met viertallen; er was dus steeds iemand reserve.

Coach Jan Smeets over de mannen

Captain Jan Smeets over het toernooi van het mannenteam: “Het ging tot en met ronde 5 voorspoedig met 3 gewonnen matches en 2 keer een gelijkspel. Daarna kwam de klad erin met een kansloze 3,5 – 0,5 nederlaag tegen het sterke Engeland. Ronde 8 tegen Noorwegen was het definitieve einde van onze medaillekansen. Drie partijen eindigden in remise en Magnus maakte het verschil door een sterke technische partij van Jorden te winnen.”

Coach Jeroen Bosch over de vrouwen

Het Nederlandse vrouwenteam stond vooraf als 10e geplaatst maar eindigde uiteindelijk in het middenveld. Coach Jeroen Bosch: “Daarbij moet gezegd worden dat de Nederlandse vrouwen een heel sterk programma tegen kregen en dat is ook wel te zien aan de hele hoge weerstandspunten van het team. Eigenlijk viel het toernooi uiteen in twee helften met de rustdag als kantelpunt.” Jeroen heeft nog een wat langer stuk geschreven, wat je kunt lezen via onderstaande hyperlink:

Verslag Jeroen Bosch

Partij van Eline

Je kunt een partij naspelen van Eline Roebers, met commentaar van non playing captain IM Jeroen Bosch.

Partij van Jorden

Hier ook een partij van een van de mannen en wel Jorden van Foreest, met wat commentaar van non playing captain Jan Smeets. Het is een vlotte overwinning van Jorden tegen Vocaturo uit Italië.

Meer weten?

Wil je meer weten? Lees ook de artikelen op Schaaksite met analyses van partijen:

13/11 Europees Teamkampioenschap

17/11 Nederlandse teams laten topposities los

21/11 EK Landenteams: geen medailles

21/11 Terugblik Europees Kampioenschap voor landenteams

Zie ook:

Toernooisite

Uitslagen

Fotogalerij

Hier onder een fotogalerij van de Nederlandse spelers (alle foto’s van Mark Livshitz)