Wij maken dankbaar gebruik van de expertise van Schaaksite.nl (en auteur Richard Vedder) en je leest hier hun verslag. Neem voor nog meer diepgang en partijanalyes zeker ook een kijkje op hun eigen website: https://www.schaaksite.nl!
Sterke rondes van beide teams
In de ronden 4 tot en met 6 zijn de Nederlandse schaakteams uitstekend voor de dag gekomen op het EK voor landenteams. De heren wonnen eerst twee keer met minimaal verschil waarmee ze op de gedeelde eerste plaats kwamen. Bijna werd die lijn doorgetrokken tegen Oekraïene, maar helaas eindigde die wedstrijd in 2-2. Het team staat nu gedeeld tweede en dus nog vol in de race voor een goed eindresultaat!
De dames klommen van onderaan de middenmoot naar bovenin de middenmoot. Ook zij wonnen twee keer en speelden een keer gelijk. Als deze vorm wordt doorgetrokken maken ook zij een kans op een mooi resultaat en dat hopen wij natuurlijk!
Het mannenteam: meedraaien in de top
De wedstrijd in de vierde ronde tegen Slovenië leek op een bijzonder saaie 2-2 met vier remises uit te lopen. Anish Giri en Max Warmerdam speelden met zwart een snelle remise. Gunstig, zou je denken, want dan kunnen de witspelers het afmaken. Die hadden op dat moment echter niet echt een voordeeltje. Erik van den Doel voegde zich nog voordat het eindspel begon bij de remisespelers. Jorden van Foreest wilde wel een eindspel spelen en daarin verleidde hij zijn tegenstander tot het graaien van pionnen.
De volgende dag wachtte in ronde vijf onze mannen Servië. Ik had ook “De volgende dag wachtten onze mannen op Servië” kunnen schrijven, want kijk maar op de foto.
Ze zitten er helemaal klaar voor! – Foto van toernooiorgani
Er ontvouwde zich een scenario dat vergelijkbaar was met de dag ervoor, namelijk drie remises en winst voor Jorden van Foreest. Max Warmerdam zag dat al snel aankomen, want hij ging in puike stelling akkoord met remise. Als hij 24…Pf4 zou hebben gespeeld, had Stockfish hem met een dikke plus gehonoreerd, maar goed, alle ballen op de witspelers. Hiermee bereikten onze landgenoten de gedeelde eerste plaats. Voorwaar niet slecht! Wel met de slechtste tie-break van alle zes, dus nog even doorgaan met winnen!
In ronde 6 leken de mannen lang op een overwinning af te stevenen. Oekraïne had nog geen individuele partij verloren en hun beide topspelers Korobov en Volokitin hadden voor respectievelijk 1 en 3 winstpartijen gezorgd. Zulke sterke spelers moet je met 2700-spelers bestrijden en dus kreeg Lucas van Foreest een dag rust zodat Anish Giri en Jorden van Foreest tegen die twee konden spelen. Anish Giri werd vakkundig op remise gehouden door Korobov. Anish begon met drie overwinningen, daar zijn nu drie remises op gevolgd. Hopelijk buigt hij de trend om in de eindsprint! Ook Jorden kon geen potten breken. Hij stond wel lang een pion voor, maar heel veel voordeel was het niet. Ook dit werd remise. Max Warmerdam verraste zijn tegenstander Shevchenko met het Schara Henniggambiet. Een oude jeugdliefde van mijn broer, die daar in zijn jonge jaren nog wel eens spectaculair mee kon uithalen. Max werd echter keurig in bedwang gehouden. Hij kreeg compensatie voor zijn pion, maar meer dan een gelijke stelling kreeg hij niet.
En dus was het een taak voor Erik van den Doel om te zorgen dat Nederland voor de derde keer met een minimale overwinning aan het diner kon. Dat lukte helaas net niet. Hij stond er op een gegegeven moment bijzonder goed voor, maar het was toch allemaal ingewikkelder dan het leek. Na zes ronden staat Rusland op kop met 10 punten, gevolgd door zes landen (waaronder Nederland) met 9 punten. Er is nog van alles mogelijk. Een sterke eindsprint
De dames: de weg omhoog is gevonden
De dames versloegen ondertussen in ronde vier Noorwegen. Peng had een dagje rust en Eline Roebers verving haar voorbeeldig op het eerste bord want ze zette haar opponente Olga Dolzhikova in een sterke partij van het bord. Tea Lanchava verloor echter van de met een elo van 1953 genoteerde Maud Rodsmoen waarna Machteld van Foreest en Rosa Ratsma het mochten uitvechten met de tweeling Edit en Monika Machlik. Machteld won, Rosa speelde remise, waardoor ook de dames deze ronde met 2,5-1,5 wonnen. Rosa Ratsma miste op het eind nog een paar winstkansen.
Eline op 1 – foto van toernooiorganisatie
In ronde vijf knap werd knap gelijkgespeeld tegen Roemenië, dat aan alle borden een hogere Elo had. Heldin van de dag was Eline Roebers, die in 21 zetjes Corina Peptan oprolde. Peng verloor echter jammer genoeg. Rosa Ratsma en Machteld van Foreest speelden allebei remise. Rosa redelijk gestroomlijnd, maar de remise van Machteld was een klein wonder. Man, wat stond die verloren!
In ronde zes hadden de dames een makkie. Zweden werd met 3,5-0,5 opgerold. De geroutineerde dames Peng en Cramling speelden tegen elkaar remise. Roebers, Ratsma en Lanchava boekten een overwinning. Een interessant moment deed zich voor aan het bord van Tea Lanchava tegen Anna Cramling Bellon, inderdaad de dochter van twee grootmeesters. Dat zal dan wel een verschrikkelijk sterke speler worden zeker? Nou, dat valt nog een beetje tegen. Kijk snel op https://www.schaaksite.nl waarom!
Tea Lanchava diep in gedachten – foto toernooiorganisatie