Erwin L'Ami in gesprek met o.a. Max Warmerdam tijdens de FIDE Grand Swiss . Foto FIDE/Anna Shtourman

Erwin L’Ami komt tot dusver verrassend sterk voor de dag in het FIDE Grand Swiss toernooi op het eiland Man. Dit is een supersterk bezet open toernooi dat onderdeel uitmaakt van de WK-cyclus. Er zijn twee plaatsen te verdienen voor het Kandidatentoernooi 2024, waar de uitdager van wereldkampioen Ding Liren uit naar voren komt.

L’Ami op 3,5 uit 5

Het toernooi gaat over 11 ronden. Na 5 ronden heeft Erwin L’Ami van de Nederlandse spelers de beste score met 3,5 uit 5. Na twee winstpartijen volgden er drie remises. De tegenstanders van L’Ami waren allemaal van topniveau met ratings van bijna 2700 of meer, onder wie de nummer 2 van de wereldranglijst Fabiano Caruana.

Nederlanders

De open groep heeft maar liefst 114 deelnemers (allemaal grootmeesters, op een paar uitzonderingen na). Er zijn vier Nederlandse spelers in dit zware toernooi. Naast Erwin L’Ami zijn dat Anish Giri (na 5 ronden heeft hij 3 punten), Jorden van Foreest en Max Warmerdam (zij staan op 2 punten uit 5 partijen).

Vrouwen

Er is een apart vrouwentoernooi waar vanuit Nederland de 17-jarige Eline Roebers aan meedoet. Ook bij de vrouwen zijn twee kwalificatieplaatsen te verdienen voor het Vrouwen Kandidatentoernooi 2024. Eline staat op 2 uit 5.

Informatie

De officiële website heeft een live uitzending met Jovanka Houska en David Howell als commentatoren. Voor meer informatie, zie

Uitslagen op Chess-Results

Website toernooi