Verslag EHQT dag 1 en 2: comeback girl Eline Roebers
Tekst Merijn van Delft, foto’s Lennart Ootes
 
Zes Nederlandse topspelers zijn op Papendal van start gegaan in het European Hybrid Qualification Tournament en hebben de aflopen twee dagen flinke strijd geleverd. Nadat de rookwolken waren opgetrokken was de helft van hen door naar de volgende ronde en baarde met name Eline Roebers opzien door het uitschakelen van een ervaren grootmeester.
 

GM Erik van den Doel bereikte niet veel in zijn eerste partij met wit tegen de Israëlische IM Israel Caspi (2492) en ging vervolgens te ver, hetgeen hij moest bekopen met een nul. In de tweede partij wist Erik de stand gelijk te trekken met behulp van de ambitieuze Bosboom variant van de Najdorf. Dat betekende een barrage, waarover zometeen meer.
 

GM Roeland Pruijssers speelde in de eerste partij zijn vertrouwde Italiaans tegen de Hongaarse FM Barnabas Persanyi (2364), maar moest na een verkeerde inschatting alle zeilen bijzetten om de remise te bereiken. In de tweede partij met zwart leek hetzelfde scenario zich te ontvouwen, maar via knap spel wist Roeland het eindspel om te buigen in winst en zich daarmee direct te plaatsen voor de volgende ronde.
 

GM Lucas van Foreest was duidelijk favoriet tegen de Tsjechische FM Marek Mica (2274) en won de eerste partij overtuigend, ondanks dat de partij door problemen op Tornelo een half uur later begon dan de rest. In de tweede partij zal enige onderschatting een rol gespeeld hebben, want die ging verloren en zodoende werd een barrage nodig.
 

IM Liam Vrolijk had in de eerste partij met zwart tegen de Russische GM Nikita Afanasiev (2522) interessante spel, maar vond niet de juiste voortzetting en verloor daarna snel de controle. In de tweede partij deed Liam er nog alles aan om de stand gelijk te trekken, maar slaagde daar helaas niet in.
 

Machteld van Foreest kreeg met zwart tegen de Russische GM Mikhail Kobalia (2587) de Alapin op het bord. Ze wist niet goed hoe ze de opening moest aanpakken en kreeg daarna geen kans meer van haar ervaren tegenstander. In de tweede partij koos de grootmeester wederom slim een zijvariant, waardoor Machteld nooit echt lekker in de partij kwam en geen kans kreeg iets terug te doen.
 
Eline Roebers speelde met zwart tegen de Griekse GM Athanasios Mastrovasilis (2521) onbevreesd het Hollands. Misschien iets te onbevreesd, want ze kreeg een flinke aanval op haar dak en verloor. In de tweede partij met wit waren de rollen echter volledig omgedraaid. Middels een gedurfde aanvalsopzet wist ze haar tegenstander enorm onder druk te zetten. Toen ze ook nog de beste voortzetting vond in de belissende fase, had ze opeens een barrage afgedwongen.
 
De barage
Daarmee had Roeland zich dus direct geplaatst en moesten Erik, Lucas en Eline een barrage spelen. Erik koos weer optimistisch voor het Siciliaans, maar verrekende zich ergens flink en liep tegen een dure nul op. In de tweede rapidpartij gaf de tegenstander geen krimp, zat meer dan een remise er niet in en was de uitschakeling daarmee een feit.
Lucas haalde ook in de barage niet zijn gebruikelijke niveau en wist zich na allerlei hachelijke avonturen nipt te plaatsen voor de volgende ronde.
Het nieuws van de dag was Eline Roebers, die een nederlaag in de eerste rapidpartij op prachtige wijze wist goed te maken door een karakteristieke vechtoverwinning met haar geliefde Hollands. Dat betekende de tweede comeback tegen een grootmeester op één dag. En daarmee was de koek nog niet op. De noodzakelijk geworden armageddon partij begon met drie kwartier vertraging omdat de hoofdarbiter er een zeer omslachtige lotingsprocedure op na bleek te houden. Toen de klok eenmaal was gestart ging Eline als een raket en leverde een fabelachtige aanvalspartij af. Na haar WK titel in december wederom een schitterend visitekaartje van de jonge dame uit Amsterdam. De komende twee dagen staat wederom een sterke grootmeester op het programma.