Na 7 ronden op het EJK in Bratislava staat Eelke de Boer gedeeld eerste met een score van 6 uit 7. Vandaag in ronde 8 heeft hij zwart tegen zijn medekoploper uit Armenië. Eelke is niet de enige Nederlander die het goed doet in Bratislava. In dezelfde leeftijdscategorie staat Siem van Dael op een halfje gedeeld derde. Andere Nederlandse medaille kandidaten zijn Eline Roebers (gedeeld derde in de categorie tot en met 14 jaar), en Dana Verheij en Wendy Huang (beide gedeeld vierde in de categorie tot en met 12 jaar).
Alle resultaten van de Nederlandse delegatie zijn hier te vinden. De verrichtingen van de Nederlandse deelnemers zijn dagelijks te volgen via het uitzendingenblog.
Het weblogverslag van ronde 7:
De beslissende fase van het toernooi is aangebroken. In diverse leeftijdscategorien zijn we nog in de race voor de medailles, in een enkel geval zelfs voor de titel. Niet voor iedereen loopt het toernooi zoals gehoopt en in dat geval is het zaak om de kalmte te bewaren en geduldig te blijven spelen.
Liam stond gedeeld 2e/3e met ingang van deze ronde, maar had een zware indeling met zwart. Hij koos voor een tamelijk scherpe openingsopzet, maar raakte al snel het initiatief kwijt en bleef met wat lelijke zwaktes zitten. Hij vocht voor wat hij waard was, maar wist de nederlaag niet af te wenden. De concurrentie is moordend, maar een hoge klassering is nog steeds mogelijk. Onze andere drie U18 jongens zullen de laatste twee dagen professioneel aan damage control moeten doen. Casper maakte een begin daarmee door vandaag te winnen. Bij Lucas lijkt de tank volledig leeg, hetgeen wel begrijpelijk is na zo’n intensief toernooischema en zijn fenomenale NK in Amsterdam. Ook Sebastian verloor vandaag, na aanvankelijk goed te hebben gestaan.
Bij onze U16 jongens is nog alles mogelijk. Eelke speelde uitstekend vandaag en wist kundig een gewonnen stelling te bereiken. Hij maakt het zichzelf nog redelijk moeilijk, maar wist de vis wel op het droge te krijgen en staat nu gedeeld 1e. Siem was de voorbereiding vergeten en deed het onhandig in de opening. Gelukkig was hij daarna een stuk beter bij de les en maakte door middel van een positioneel kwaliteitsoffer remise. Tim kwam niet goed uit de opening en kwam dat ondanks urenlang doorbikkelen niet meer te boven. Timo (U14) heeft een zwaar toernooi, maar knokte zich vandaag terug met een overwinning.
Yichen (U12) scoorde vandaag zijn derde overwinning op rij en heeft weer aansluiting gevonden bij de top 10. Arthur speelde een mooie positionele partij, maar wist het helaas net niet af te maken. Roger speelde het Benko gambiet heel thematisch en behaalde een mooie overwinning. Het enige smetje op zijn dag was dat ie van ons niet alleen terug mocht lopen naar het hotel. Het is even afwachten of ie wraak gaat nemen in zijn beruchte vlogs. En natuurlijk of ie later grootmeester wordt, comedian, of allebei.
Robin (Girls U18) speelde het aanvankelijk heel knap tegen een pittige 2300 tegenstander, maar raakte vervolgens helemaal de draad kwijt en verloor. De titel best geklede deelnemer van dit EK kan haar echter nauwelijks nog ontgaan.
Alisha (Girls U16) beging een instructieve fout: in plaats van op positioneel voordeel te blijven spelen, ging ze iets te vroeg voor pionwinst. Daarmee was de trend van de partij gekeerd en moest ze alle zeilen bijzetten om in ieder geval nog een half punt te redden. Dat lukte haar gelukkig goed. Cato was bezig aan een voortreffelijke partij en had alle klippen reeds omzeild. Toen de winst nog slechts een formaliteit was, maakte ze uit het niets een afgrijselijke blunder en stond op slag straalverloren. Iedere ervaren schaker heeft deze les moeten leren: juist als je gewonnen staat, moet je extreem goed op blijven letten.
Eline (Girls U14) heeft de afgelopen dagen wat lastige eindspelen remise weten te keepen en vandaag was het weer haar beurt: met geduldig positioneel spel wist ze mooie overwinning te behalen. Ze staat nu gedeeld 3e en kan er in de laatste twee dagen vol voor gaan.
Bij onze U12 meiden hadden we vandaag voor de tweede keer een onderling duel. Machteld en Wendy hielden elkaar lang in evenwicht in een spannende Siciliaanse partij. Machteld’s ambitieuze poging om de partij naar zich toe te trekken (31.f4) werkte als een boemerang, waarna Wendy won in de counter. Dana herpakte zich vandaag uitstekend van haar nederlaag gisteren en scoorde een mooie aanvalsoverwinning. Luna (U8) snoepte op een gegeven moment een pionnetje en maakte het prima af.