Het feest is weer begonnen! In het gemeentehuis van Hoogeveen startten vrijdag zestien spelers die na anderhalf jaar Covid-beperkingen duidelijk honger hadden naar het ‘fysieke’ schaak. En het werd een enorm spannende eerste ronde. Zoals toernooidirecteur Loek van Wely bij de opening zei, “Iedereen kan hier van iedereen winnen.” Dat winnen, dat zat wel goed: aan zes van de acht borden viel een beslissing.
Hing Ting Lai is een supersnelle schaker, en die reputatie maakte hij waar door als eerste van de dag mat te zetten. Maar zijn overwinning op de regerend Nederlands jeugdkampioen Jonas Hilwerda was zeker niet makkelijk geweest. “Mijn zet 21.h3 was te traag, en toen werd het een heksenketel,” legde Hing Ting achteraf uit. Midden in die heksenketel liet Hilwerda een doorbraak toe, waarna de koning van de 18-jarige debutant werd gevangen.
Thomas Beerdsen offerde tegen grootmeester Daan Brandenburg al in de opening zijn toren tegen een loper om zijn tegenstander helemaal in te snoeren. In de verwikkelingen hield Beerdsen de controle. Hij bleef uiteindelijk een pion voor en had zijn tegenstander bijkans over de achterlijn geduwd toen deze opgaf.
Joost Hoogendoorn had een tijd niet op zijn oude niveau gespeeld en was nogal roestig. Vlak na de opening trapte hij in een bekende truc, waarmee zijn tegenstander Nico Zwirs een stuk won. De concentratie verslapte daarna een beetje bij Zwirs, maar echt in de problemen kwam de winst niet meer. Een valse start voor Hoogendoorn en “heel pijnlijk”, vond commentator Stefan Kuipers.
In een door beiden creatief opgezette partij tussen Hugo ten Hertog en Mark Timmermans kwam de eerstgenoemde twee pionnen voor in het eindspel. Toch was het niet duidelijk gewonnen. In de commentaarzaal werd de stelling nog lang geanalyseerd en er leken goede kansen op behoud te zijn geweest voor Timmermans. Maar toen deze te snel actief werd sloot Ten Hertog de partij af met een schilderachtig matje.
De nestor van dit gezelschap, de 56-jarige grootmeester Friso Nijboer, speelde, zoals in zoveel eerdere nationale kampioenschappen, zijn favoriete Konings-Indische opening. Dit werd heel vakkundig aangepakt door zijn 19-jarige opponent Liam Vrolijk, die in alle rust Nijboer op twee vleugels bezighield, een pion won en zijn ervaren tegenstander geen kans meer gaf.
Robin Swinkels leek met wit tegen Nick Maatman heel gedegen druk te zetten op de zwarte stelling, maar een goed getimede tegenstoot in het centrum leverde Maatman genoeg tegenkansen op: remise.
Ilias van der Lende, die ‘in de luwte’ erg sterk is geworden, zette Twan Burg de duimschroeven aan met een stel elegante aanvalszetten. Nadat Burg met veel pijn en moeite een verdediging had gevonden bleef Van der Lende dwingend spelen (“krachtzet na krachtzet na krachtzet!” riep Kuipers uit) en tenslotte bezweek de Brabantse grootmeester. Een verrassende uitslag, en de partij van de dag volgens de commentator.
Een geweldig spektakel kwam op het bord tussen de scherpe theoreticus Arthur Pijpers en de op één na oudste deelnemer, Willy Hendriks (55). De veteraan speelde het heel slim met zwart in een Siciliaan waarin Pijpers zijn pionnen zo snel mogelijk naar de overkant leek te willen pushen. Na vele halsbrekende avonturen lukte het Hendriks te koersen naar een eindspel met een pion meer, maar dat wist hij net niet te winnen.
 
Ten Hertog – Timmermans

Hier speelde Ten Hertog 40.Ta6! waarna er geen ontsnappen meer aan was voor de zwarte koning: 40…Pf5 41.c4 mat.
 
Peter Boel