Op zaterdag 30 oktober was het dan eindelijk zover. Na 78 lokale voorronden bij verenigingen in september met meer dan 1200 deelnemers, streden in oktober zo’n 300 schakers/schaaksters in de 13 regiofinales. Uit deze regiofinales hadden zich vervolgens zo’n 100 schakers/schaaksters geplaatst voor de landelijke finale. Deze vond plaats in Amersfoort in het onderkomen van SG Amersfoort het recent geheel verbouwde Denksportcentrum Amersfoort.
De 82 finalisten
De finalisten kwamen uit alle delen van Nederland en bovendien waren ook vrijwel alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd van 11 tot en met 70 jaar. Helaas konden niet alle geplaatste spelers er bij zijn, sommige jeugdspelers hadden al toegezegd voor hun Huttonteam in Hengelo te spelen, anderen hadden al andere verpichtingen deze dag. 82 finalisten waren er wel en die hadden er heel veel zin in. Iets minder dan de helft  is bovendien nog geen lid van een club. Een kwart hiervan is al recent lid geworden en nog eens 50% denk erover, Dat is waar we het voor doen, we zijn natuurlijk heel erg blij met deze cijfers.

De strijd
De strijd speelde zich af in 20 groepen, waarvan 19 vierkampen en 1 zeskamp. Iedereen speelde 3 ronden van 20 minuten plus 5 seconden. Alleen de zeskamp speelde er twee meer met 12 minuten plus 5 seconden. De hoogste rating groep bleek zeer aan elkaar gewaagd, want na 3 ronden stonden er nog steeds 3 gelijk. Na twee beslissingswedstrijden van 3 minuten plus 1 seconde, was het echter alsnog beslist. Erik van den Dikkenberg pakte de winst in deze groep.
Zo werden er in nog eens 2 groepen beslissingswedstrijden gespeeld. In groep 13 greep Tom van der Zanden de winst door Kevin Groot Lipman terug te wijzen in twee snelschaakwedstrijden. Een waar spectakel. In groep 18 bleef het na twee snelschaakwedstrijden nog gelijk, waarna beiden als winnaar werden uitgeroepen. Gefeliciteerd Milan Reijsbergen en Nick Mobertz!  
In groep 2 besliste Elmer van Veenendaal het op onderling resultaat tegen Pim Eerens. In groep 9 was het Lars Timmers die op onderling resultaat de winst pakte tegen Lukas Kingma.
In de andere groepen was er op punten al een winnaar:
Groep 3: Bryan Habig
Groep 4: Johan Heskes
Groep 5: Daan van Pel
Groep 6: Fedor Sazonov
Groep 7: Quinten Nijland
Groep 8: Rik van Rootselaar
Groep 10: Maurits van der Meer
Groep 11: Hans Martin Cheng
Groep 12: Joni van Rijn
Groep 14: Willem de Koning
Groep 15: Johan Monster
Groep 16: Peter van Rossum
Groep 17: Magnus Botnan
Groep 19: Khrishanth Maheshkumar
Groep 20: 1e Jeremy de Groot
Groep 20: 2e Mika Kleibeuker

De twee winnaars van groep 18 (foto Ad Bruijns)
Alle finalisten waren overigens winnaars, want iedereen kreeg een aandenken mee naar huis.
 
Twee deelnemers uit Hoevelaken kwamen na afloop ons melden dat ze dit het leukste toernooi in 10 jaar tijd hadden gevonden. Ze hadden niet alleen nieuwe leden erbij voor hun club, maar vonden de formule van 3 maal 3 rapidpartijen ook heel geslaagd. Zo gingen ze naar de regio finale van de OSBO met een 87-jarige en een 12-jarige in hun auto om samen daar de regiofinale te spelen. Ze zouden dat eigenlijk in de SGS doen, maar daar kwam de datum minder goed uit. Dat kan dus allemaal bij de Schaak-Off!
Het is al zeker dat we volgend jaar weer een editie van de Schaak-Off gaan organiseren. Alle verenigingen, regio’s en deelnemers, heel erg bedankt voor jullie geweldige inzet en tot volgend jaar.
Zie hier alle eindstanden van de finale
Zie hier voor een overzicht van foto’s van de finale gemaakt door Ad Bruijns.
(klik op een foto en druk dan op het pijltje naar beneden als je een bepaalde foto wilt downloaden)