Zes spelers hadden vandaag aan remise genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De één wacht dan af en probeert de tegenstander uit de tent te lokken, de ander valt zelf aan om het initiatief vast te houden. In ieder geval waren er in Hoogeveen geen voorgekookte remises, zoals we die in andere knockout-toernooien, vooral online tussen de wereldtoppers, veel te vaak zien. Hugo ten Hertog, Hing Ting Lai, Thomas Beerdsen, Nico Zwirs, Arthur Pijpers, Liam Vrolijk, Robin Swinkels en Ilias van der Lende gingen allen rechtstreeks door naar de volgende ronde, en dat betekent: geen tiebreaks!
Mark Timmermans haalde in de opening twee zetten door elkaar. Zijn 8.Pge2 was een enorme bok, waarvan Hugo ten Hertog direct profiteerde met 8…Pb4!. Deze zet wint al materiaal, en net als bij Hoogendoorn gisteren was het voor Timmermans vechten tegen de bierkaai. Alle trucs werkten alleen maar in zwarts voordeel. Met een toren minder gaf Timmermans er op zet 22 de brui aan. Ten Hertog was dus als eerste door!
Jonas Hilwerda vloog Hing Ting Lai met wit naar de keel met een lange voorbereide variant die hij supersnel op het bord bracht. Hilwerda kwam in een eindspel terecht waarin hij het initiatief leek te hebben, maar zijn pion op h5 was zwak. Hing Ting weerde alle dreigingen af en veroverde de zwakke pion. Hilwerda kon in het toreneindspel met een pion minder niet anders dan remise accepteren, waarmee Hing Ting zich plaatste.
Thomas Beerdsen is er de speler niet naar om af te wachten, ook niet met zwart. Hij smeet er al in de opening twee pionnen tegenaan om de stelling van Brandenburg klem te zetten – ook een tactiek! Het initiatief leverde hem uiteindelijk een toren tegen een loper plus pion op, waarna alleen de Apeldoorner nog kon winnen. In een verloren stelling nam Brandenburg genoeg met zetherhaling: remise, en Thomas Beerdsen was door. Maandag speelt hij tegen teamgenoot Max Warmerdam.
“Een NK zonder een steeds door de zaal ijsberende Friso Nijboer is niet hetzelfde,” zei streamer Stefan Kuipers. Toch zullen we het nu verder zonder de Amsterdamse routinier moeten stellen. Met wit probeerde Nijboer het met rustige middelen, maar Vrolijk reageerde adrem en had na ruil van de dames zelfs een miniem voordeeltje. Nijboer probeerde nog wel wat, maar kreeg geen poot aan de grond: remise en Vrolijk door.
Willy Hendriks gebruikte zoals gewoonlijk al veel tijd in de opening, die heel interessant was. Maar ook Arthur Pijpers besteedde zijn tijd goed en reageerde dynamisch. Naarmate er meer stukken van het bord gingen, werd zijn loperpaar sterker en sterker, en ook vandaag bewees Pijpers dat het niet alleen met zijn openingskennis, maar ook met zijn eindspeltechniek dik in orde is. Hij won en plaatste zich voor ronde 2.
Na een gezonde openingsaanpak bood Nico Zwirs Joost Hoogendoorn twee pionnen aan. De laatste moest wel die wel nemen als hij op winst wilde spelen om zijn nederlaag van gisteren goed te maken. De Apeldoornse meester won met een kleine combinatie een toren voor een loper. Hoogendoorn kreeg daar aanvankelijk veel pionnen voor, maar die sneuvelden allemaal. Zwirs pakte het volle punt en plaatste zich daarmee.
Twan Burg moest na zijn nederlaag van gisteren eveneens aan de bak. Dat deed hij door Ilias van der Lende met agressieve zetten als 12.De4 en 13.h4 voor het blok te plaatsen. Op zet 27 moest de zwarte koning zelfs het open terrein in. Burg forceerde niks maar hield de druk vast, wat hem een eindspel met een pluspion opleverde. Daarin verdedigde Ilias bijzonder taai en hij hield knap remise, wat hem, toch wel verrassend, een ticket naar de volgende ronde opleverde.
Nick Maatman probeerde iets met wit door lang te rokeren. Een aangeboden toren op a8 weigerde hij beleefd, want daar achteraan gaan zou Robin Swinkels een zeer gevaarlijk initiatief hebben opgeleverd. Maatman stak een pion in zijn zak, maar daar kreeg Swinkels mooie kansen voor. Dameruil leek op zet 18 al heel goed voor hem, maar Swinkels koos voor de aanval. Het mondde uit in een krankzinnig tijdnoodduel waarin de aanval van Swinkels de sterkste leek, totdat Maatman met een fraai paardoffer een lange reeks dameschaaks afdwong. Na vele omzwervingen met zijn koning ontsnapte Swinkels alsnog aan remise en plaatste hij zich voor de tweede ronde.
Zwirs – Hoogendoorn
20.Df3!?
Deze zet leidt een leuke combinatie in. De loper mag niet weg vanwege 21.Df7+ Kd8 22.Dd7 mat, dus:
20…Tf8 21.Dxf8+! Kxf8 22.Pd7+ Kg8 23.Pxb6
Met een paardvork had wit een toren voor een paard (een kwaliteit) gewonnen. Na…
23…axb6 24.c3
(dekt pion d4)
24…Txa2
had zwart daar liefst vier pionnen voor, maar wit stond nog steeds goed en hij won in het verre eindspel.
Peter Boel