Een van de spelers in Alphen aan den Rijn tijdens het kampioenschap voor gevangenen.

Gevangenen die schaken. Dit is wereldwijd steeds gewoner. Aan het 3e internationale schaakkampioenschap voor gevangenen onder auspiciën van de wereldschaakbond FIDE dat vandaag is gestart, doen ruim 100 teams uit 50 landen mee. Dit is alweer meer dan de vorige keer. Officieel heet dit toernooi het ‘Intercontinental Online Chess Championship for Prisoners’.

Alphen aan den Rijn

Dit kampioenschap voor gevangenen is een jaarlijks teamtoernooi. Het gaat online via Chess.com. Vanuit Nederland is er dit jaar één deelnemend team, een viertal van de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Dit team is na de eerste dag afgevallen.

Chess for Freedom

De FIDE is enkele jaren geleden een project gestart, dat ‘Chess for Freedom’ heet. De wereldschaakbond promoot schaken onder gevangenen. Educatieve programma’s tonen aan dat schaken belangrijk is voor gevangenen. Het is een hele nuttige tijdsbesteding en ze leren er heel veel van.

Brein actiever

De vier deelnemende spelers in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn werden onder meer begeleid door IM Jop Delemarre, die het schaken in het gevangeniswezen voor de KNSB waarneemt en die al vaker in Alphen aan den Rijn was om er workshops te geven. Jop denkt dat het schaken voor de gevangenen ook belangrijk is om hun brein ‘aan het werk’ te houden. In de gevangenis dreigt dat passief te worden. Jop: “Ik ben allang blij als ze van inactief naar actief gaan, dat is een van de belangrijkste dingen. Een van de spelers zei: ik merk gewoon dat het brein nu op volle toeren draait.”

Meer informatie

Het toernooi is live te volgen via het YouTube kanaal van de FIDE, met interviews en commentaar bij de partijen. Voor meer informatie klik op de onderstaande hyperlinks:

YouTube kanaal FIDE

Artikel op website FIDE

Chess for Freedom

Promo video 3e ‘Intercontinental Online Chess Championship for Prisoners‘.