Na 10 van de 13 ronden in Wijk aan Zee gaat Anish Giri alleen aan de leiding in het Tata Steel Chess tournament. De Nederlander versloeg de Pool Wojtaszek met een leuke combinatie in een eindspel met uitgedund materiaal. Omdat Caruana niet verder kwam dan remise tegen Carlsen, en Firouzja het punt moest delen met Grandelius kwam Giri als enige op 7 punten. Hij wordt nu op een halfje gevolgd door Caruana, Firouzja en de verrassende Esipenko. De jonge Rus versloeg eerder in het toernooi Carlsen en kwam in ronde 10 tot winst tegen David Anton. Op de 5e plaats staat Jorden van Foreest die met creatief spel bezig is aan een uitstekend toernooi. Hij is nog ongeslagen en won twee keer. De 21-jarige Van Foreest staat een halfje voor op wereldkampioen Carlsen die met 5,5 uit 10 normaal gesproken geen kans meer maakt op de eindoverwinning.
Rustdag en laatste drie ronden
Donderdag 28 januari is een rustdag in Wijk aan Zee. Giri gaat alleen aan de leiding, maar heeft in de laatste drie ronden nog een relatief zwaar programma. Vrijdag speelt hij met zwart tegen Carlsen – ‘ik ben doodsbang natuurlijk’ grapte de Nederlander voor de camera. Zaterdag speelt hij met wit tegen het Iraanse supertalent Firouzja om zondag te eindigen met zwart tegen de Spanjaard Anton. Caruana speelt in ronde 10 tegen Firouzja, waarmee de Iraniër dus naast Giri nog een ijzersterke tegenstander treft, maar wel alles in eigen hand heeft. De 18-jarige Esipenko heeft van de spelers met 6,5 punt relatief het lichtste programma. Jorden van Foreest treft Esipenko nog, maar heeft ook nog twee witpartijen in het vooruitzicht.
Dagelijks hoogtepunten op twitchkanaal schaakbond
Alle schaakliefhebbers kunnen via de website van het toernooi alle partijen volgen met deskundig commentaar. Vanwege grote internationale belangstelling is de live-stream Engelstalig. Het dagjournaal van de schaakbond is populair. Op vrijdag, zaterdag en zondag kunnen Nederlandse schaakfans op het twitch kanaal van de schaakbond de hoogtepunten van die dag bekijken van 20.00-20.30 uur
IM Stefan Kuipers bespreekt de belangrijkste partijen, waarbij u ook vragen kunt stellen. Ga dus naar het twitch kanaal van de schaakbond om 20.00 uur! Alle dagjournaals zijn overigens ook als video terug te kijken.