Anish Giri (links) en Jorden van Foreest in Qatar (foto's: Qatar Masters 2023)

In het 3e Qatar Masters Open hebben de twee beste schakers van Nederland, Anish Giri en Jorden van Foreest, het niet gemakkelijk gehad. Ze scoorden allebei 6 uit 9 en verloren wat ratingpunten.

Keurige klassering

De derde Nederlander in dit toernooi, Robby Kevlishvili, behaalde 5,5 punten. Hij eindigde daarmee op de 24e plaats, voor hem een keurige klassering die veel hoger is dan waar hij gezien zijn rating verwacht werd, want op de startranking was hij nummer 43. Hij behaalde een behoorlijke ratingwinst.

Topbezetting

Het toernooi over 9 ronden Zwitsers in Qatar was een van de sterkst bezette open toernooien ter wereld met een prijzenpot van ruim 100.000 dollar en met deelname door circa 60 grootmeesters. De grote trekpleister, de nummer 1 van de wereldranglijst Magnus Carlsen, had een lastig toernooi. Hij eindigde met 6 punten als 16e met een verlies van 17 ratingpunten. Het toernooi werd gewonnen door Nodirbek Yakubboev. In een blitz tiebreak finale klopte hij Nodirbek Abdusattorov.

Uitslagen

Partijen op Chess24

Dameoffer

Overigens was een van de meest opmerkelijke partijen uitgerekend een (korte) remisepartij. Een verbazingwekkend dameoffer leidde tot remise (herhaling van zetten) in de partij Puranik-Giri. Je ziet het hier. Bekijk ook de bespreking op het YouTube kanaal van Robert Ris.

Bespreking partij YouTube Robert Ris.