Maria Emelianova Maria Emelianova
Maria Emelianova Maria Emelianova

Haarlem – Anish Giri heeft in de tweede ronde van het Kandidatentoernooi met zwart remise gespeeld tegen Wang Hao. De Nederlander mocht bepaald niet klagen over dat resultaat. Opzienbarend is de dramatische start van Ding Liren. De Chinese grootmeester was de favoriet van veel kenners, maar verloor in de tweede ronde opnieuw, dit keer van invaller-op-het-laatste-moment Maxime Vachier-Lagrave. Met een start van 0 uit 2 zijn de kansen van Ding om de wereldkampioen uit te mogen dagen enorm geslonken.
De bedwinger van Giri gisteren, Ian Nepomniachtchi, speelde remise tegen zijn landgenoot Alexander Grischuk in een zogenaamde ‘Berlijnse Muur’. Grischuk had kansen op meer, maar kwam in zijn gebruikelijke tijdnood waarin hij afwikkelde naar een remise ongelijk lopereindspel.
Fabiano Caruana won met opvallend gemak van Kirill Alekseenko. De Amerikaan opende met 1.d4 en koos in het Nimzo-Indisch voor een scherpe variant die hij nog nooit eerder speelde. Alekseenko offerde kort na de opening een stuk voor drie pionnen, maar toen Caruana daarna de open lijnen kon gebruiken voor een koningsaanval was het snel bekeken.
De nederlaag van Ding Liren in een Spaanse partij was ook opvallend regelmatig. De Chinese grootmeester koos voor een van de pijlers van zijn openingsrepertoire, maar had geen antwoord op het logische spel van de Franse grootmeester. Ding verloor een pion zonder compensatie en omdat ook zijn witveldige loper buitenspel stond bleek het niet mogelijk om de partij nog te redden. Ding Liren speelt donderdag met wit tegen Caruana en zal die partij eigenlijk moeten winnen om in de race te blijven.
Anish Giri was ondanks dat hij met zwart speelde te ambitieus in de opening. Hij weigerde in te gaan op een snelle remise door zetherhaling, waarna Wang Hao Giri wist op te zadelen met een geïsoleerde pion. Toch leek de partij ruim binnen de remisegrenzen totdat Giri in de tijdnoodfase tegenspel zocht op de damevleugel. Hij verloor een pion, en kwam in een technisch verloren eindspel terecht. De Nederlander wist na een heroïsche verdediging, en met hulp van Wang, alsnog een kostbaar half punt te redden. Giri speelt donderdag met wit tegen Vachier-Lagrave.
De winnaar van het Kandidatentoernooi wordt de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen. Op speeldagen zijn de partijen live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website