De finale van de Meltwater Champions Chess Tour wordt gehouden in San Francisco. Acht topschakers spelen onderling tegen elkaar om de winnaar van de tour te bepalen. De partijen worden dagelijks live uitgezonden om 21.00 uur op Chess24. 
Het format van iedere match is dat er eerst 4 rapidpartijen worden gespeeld. Wanneer die geen beslissing hebben gebracht, dan volgen twee snelschaakpartijen en mocht het dan nog gelijkstaan een armageddon partij. Een overwinning in de 4 reguliere rapidpartijen levert de winnaar 3 matchpunten op. Een beslissing in de snelschaaktiebreak bezorgt de winnaar 2 matchpunten en de verliezer 1.
In de eerste ronde versloeg Magnus Carlsen Wesley So met 2,5-1,5. Jan-Krzysztof Duda had slechts 3 partijen nodig tegen Arjun Erigaisi (2,5-0,5). Het andere Indiase talent (Praggnanandhaa) verloor met 1,5-2,5 van Shakriyar Mamedyarov. De match tussen Anish Giri en Le Quang Liem (een erkend rapidspecialist) ging lang gelijk op. Na 4 rapidpartijen stonden er 4 remises op het scorebord. Anish wist toe te slaan in de eerste snelschaakpartij van de tiebreak en kwam niet in de problemen in de tweede partij. Zo kon de Nederlander 2 matchpunten bijschrijven op zijn conto.
De stand in de tour voorafgaande aan de finale. De stand in San Francisco.