Anish Giri doet voor de tweede keer mee aan het CNE NK Rapid dat op zondag 3 december  voor de 3e achtereenvolgende keer in Amstelveen gehouden wordt. De nummer veertien van de wereld was tijdens de editie van 2015 oppermachtig maar moest vorig jaar vanwege een overvolle agenda verstek laten gaan.
 
 Giri begint uiteraard als grote favoriet aan de titelstrijd in het Keizer Karel  College. Niettemin heeft toernooidirecteur Robert Ris kosten nog moeite gespaard om het evenement toch een zo spannend mogelijke strijd te maken. Bijna alle andere Nederlandse toppers – hoewel veel lager dan Giri op de wereldranglijst geklasseerd  – geven straks ook acte de présence.  “Dat is een bewuste keuze”, aldus Ris. “Als je als schaaksport en wij als organisatie serieus genomen wil worden, dan moet de winnaar van het CNE NK Rapid ook écht de sterkste speler van Nederland zijn óf die op papier sterkste speler van Nederland in een rechtstreeks duel hebben verslagen.”
 
Met de komst van Giri is het deelnemersveld van acht compleet. Eerder legde Ris al onder anderen de winnaar van 2016, Loek van Wely, Nederlands grootste talent Jorden van Foreest en Jan Timman vast. Timman, die zijn grootste successen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw beleefde, bewees vorig jaar in het Keizer Karel College met rapidschaak nog uitstekend mee te kunnen met de huidige generatie toppers.
 
Het CNE NK Rapid wordt financieel opnieuw mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen en hoofdsponsor CNE ICT Professionals (https://cne.nl/)
 
Het deelnemersveld
Anish Giri                                           2762
Loek van Wely                                 2663
Benjamin Bok                                   2611
Jorden van Foreest                        2609
Jan Smeets                                        2605
Ivan Sokolov                                     2603
Erik van den Doel                            2591
Jan Timman                                       2575
 
 
Eerder was al bekend  gemaakt wie er bij de dames om de titel zullen gaan strijden. Het volledige veld bij de vrouwen ziet er als volgt uit:
 
Zhaoqin Peng                                   2362
Tea Lanchava                                    2314
Anne Haast                                       2288
Iozefina Paulet                                2281
Rosa Ratsma                                     2269
Bianca de Jong-Muhren                     2262
Mariska de Mie                                   2249
Maaike Keetman                            2214
 
Tijd en plaats
Het toernooi vindt ook dit jaar weer plaats in het Keizer Karel College (Elegast 5, 1185 AA Amstelveen). Er worden 7 ronden gespeeld en het speeltempo is 15 minuten + 10 seconde per persoon per partij.
Tegelijk met het CNE NK Rapid en CNE NK Rapid Vrouwen vinden ook voor amateur- en jeugdschakers evenementen plaats.

Het 10e Brainwave rapidtoernooi voor thuis- en clubschakers
Grand Prix toernooi voor de jeugd
Nieuw dit jaar is het kwalificatietoernooi voor NK jeugd ABC, dat wordt gehouden op zaterdag 2 en zondag 3 december.

 
Deze grote schaakmanifestatie is onderdeel van de Schaakweek Amstelveen. Zo zal er verder in de voorafgaande week een groot basisscholierentoernooi worden georganiseerd, een leuke activiteit in de bibliotheek worden gehouden en zal het schoolschaken in de gemeente Amstelveen ook verder worden gestimuleerd.