Anish Giri is uitgeschakeld in de World Cup. De Nederlandse grootmeester verloor in de tiebreak van de 3e ronde van de jonge Oezbeekse grootmeester Nodirbek Abdusattorov. Daarmee hebben nu alle Nederlandse spelers Sochi verlaten.
In de eerste rapidpartij speelde Abdusattorov wederom het Frans. Dit keer koos Anish voor de Tarrasch variant in plaats van voor de Doorschuifvariant zoals in de reguliere matchpartij. Niettemin bereikte hij ook nu niets in de opening. Nadat het lang gelijk opging greep Giri in het eindspel mis. Een zwarte vrijpion kostte hem het punt.
Met zwart winnen was nu de opdracht voor Giri in de tweede rapidpartij. Een slimme openingskeuze – het Oud-Indisch – leverde de Nederlander een speelstelling op. En, na fraai positioneel spel gecombineerd met een pionoffer, een gewonnen stelling. De jonge Oezbeek speelde echter snel en handig verder en maakte het onze landgenoot zo moeilijk mogelijk. Giri miste onder druk van de tijd enkele kansen om de partij te beslissen. De partij verzandde vervolgens in een remise eindspel, dat uiteindelijk nog verloren ging omdat remise nu eenmaal geen optie was voor de Nederlander.
Veel prominente toppers zijn inmiddels al uitgeschakeld in de World Cup. Ook Mamedyarov verloor zijn tiebreak in de derde ronde tegen een lager gerate tegenstander. Eerder waren Aronian, Firouzja en Caruana al verdwenen uit de World Cup.
De officiële website