Als het over jeugdtoernooien gaat heeft de Glorney Cup al een hele historie.  Al sinds 1949 wordt dit toernooi gehouden en ook in 2020 zou in de eerste week van Augustus dit toernooi weer plaatsvinden in Parijs. Maar zoals we allemaal weten gooit COVID-19 de hele wereld op haar kop en dus ook dit toernooi. Al in mei is besloten dat deze editie niet zou plaatsvinden in Parijs.  Maar een toernooi met een dusdanige geschiedenis gaat ook met zijn tijd mee, en zo ontstond de eerste onlineversie. 
De landen die al vanaf het begin betrokken zijn bij Glorney zijn Engeland, Schotland, Wales en Ierland.  Sinds enkele jaren doen ook Frankrijk en Nederland (weer) mee.  Voor Nederland pakt Stichting Pathena de organisatie op. En ook Nederland is vertegenwoordigd in dit onlinetoernooi.
Opnieuw 6 landen, en alhoewel Frankrijk van deelname afzag, is er een goede vervanger gevonden, namelijk België.
Het Nederlandse team zal dit jaar bestaan uit:
Stokes U12

Bord
 

1
Arthur de Winter

2
Tommy Grooten

3
Prajit Sai Kumar

4
Polle van Arendonk

5
Lauri Maris

6
Hayun Shin

Robinson U14

1
Leandro Slagboom

2
Roger Labruyère

3
Romayn Brandsma

4
Dylan Achuthan

5
Oscar Klaren

6
Ciro Catalan

Gilbert U18 

1
Robin Duson

2
Dana Verheij

3
Jule Cordes

Glorney U18

1
Yichen Han

2
Siem van Dael

3
Onno Elgersma

4
Jonas Hilwerda

5
Eline Roebers

Opnieuw hebben we een sterk team met veel ex-Glorney spelers. Bij U18 is het team aardig aangepast.  Alleen Jonas is nog overgebleven.  De anderen waren te oud.  Maar Jonas is gebrand op een Glorney winst, dus met dit team lijken we sterker dan ooit. Onno en Eline maken hun debuut in U18, maar deden ook al eerder mee.  Yichen en Siem zijn de kopmannen van dit jaar.
Ook in het Gilbert team zien we oude bekenden. Jule deed het vorig jaar uitstekend en ook Robin kennen we nog van dit team.  Dana stroomt na haar succesvolle debuut vorig jaar mooi binnen in dit team.
In het Robinson team ook veel bekenden.  Wat te denken van Roger, Romayn, Ciro en Dylan.  Allemaal ervaren Glorney spelers die al menig punt hebben binnen geharkt. Een stevige basis aangevuld met Oscar en Leandro.
De Stokes Cup wonnen we vorig jaar en in het U12 team zien we de talenten voor de komende jaren.  Polle speelde vorig jaar al mee, maar met Arthur, Tommy, Prajit Sai, Laura en Hayun staan er maar liefst 5 spelers klaar die gaan knallen de komende week.
Het gaat allemaal wat anders dan andere jaren.  Geen voorbereiding op Schiphol (zoals vorig jaar), geen nieuwe steden bezoeken (zoals 2 jaar geleden Glasgow).  Niet met elkaar analyseren en vooral geen nabijheid van coaches als Anne en Mark Haast en Hugo Ten Hertog.  Dat komt hopelijk volgend jaar allemaal weer, als het toernooi in Engeland wordt gehouden. Maar we gaan er met elkaar wel iets moois van maken.
Via Schaaksite.nl zullen we van ons laten horen, want helaas is de website van Pathena gedurende de COVID-19 periode in Chinese handen overgegaan. Hier worden nog diplomatieke banden aangehaald om dit weer ongedaan te maken.
Op zondag 26 juli start het toernooi om 19:30 met een Blitz toernooi. De 5 dagen daarna zullen we telkens om 19:30 een partij spelen van 45 minuten p.p.p.p. met 15 sec increment.  Op vrijdagavond 31 juli zullen we dus weten hoe het Nederlandse team gescoord heeft.
Via schaaksite en www.glorneycupchess.org is alles te volgen. Het platform waarop geschaakt gaat worden is Lichess.