Op maandag 28 februari start in Belgrado het tweede toernooi van de Grand Prix 2022. Anish Giri zal tijdens dit en het derde toernooi proberen een plek te bemachtigen voor het kandidatentoernooi. Wacht. Even een stap terug: tweede toernooi? Dat betekent dat er al een toernooi is geweest! Hoog tijd om het format van dit toernooi toe te lichten. 

 
Anish Giri
 

3 toernooien 
Tijdens drie toernooien strijden in totaal 24 spelers voor de laatste twee plekken op het kandidatentoernooi 2022 (uit dit toernooi komt weer de uitdager voor het wereldkampioenschap). Iedere van de 24 schakers speelt twee van de drie toernooien. Aan ieder afzonderlijk toernooi spelen 16 van de 24 spelers mee. De twee schakers die na afloop van de Grand Prix de meeste punten hebben gehaald, plaatsen zich voor het kandidatentoernooi.  
 
Ah, maar dan heeft Anish Giri dus het eerste toernooi helemaal niet gespeeld? Klopt! Slim gedacht! Vandaar dat we er pas écht goed voor gaan zitten: we hopen natuurlijk dat Anish allereerst zijn poule winnend afsluit. Poule? Ja, de Grand Prix werk met een poulesysteem. 

Vier poules  
Van de 24 deelnemers in totaal spelen er 16 mee tijdens één toernooi. Die 16 worden eerst opgedeeld in vier poules. In deze groepen speelt iedereen twee keer tegen elkaar. De winnaar van de poule die plaatst zich voor de halve finale. Anish Giri is groepshoofd in Groep B. Hier een goed overzicht van alle groepen tijdens het tweede toernooi (dank aan FIDE): 

 
FIDE Grand Prix Poules

Puntenverdeling per toernooi 
Bij ieder afzonderlijk event zijn punten te winnen. De resultaten van de twee toernooien worden bij elkaar opgeteld en de twee schakers met de meeste punten plaatsen zich voor het kandidatentoernooi van 2022. De puntenverdeling is als volgt: 

 

Round 

Grand Prix points  

Winnaar

13  

Runner-Up 

10  

Verliezer halve finale

7  

2e in pool 

4  

3e in pool 

2  

4e in pool 

 

Het eerste en derde toernooi 
Hikaru Nakamura won het eerste toernooi dat plaatsvond in Berlijn. Ook het derde toernooi zal in Berlijn worden gehouden en dan zal Hiraku er dus ook weer bij zijn. Hopelijk scoort Anish tijdens het tweede event goed en wordt het laatste daardoor ook razendspannend om te volgen!  
 
 
Hikaru Nakamura