De vier prijswinnaars, v..l.n.r. Theo Jurrius, Alfred Gaasbeek, Frank Woudenberg en Richard Vedder. (foto Jan Snijders)

Een oploswedstrijd is voor schaakverenigingen een aardige afwisseling op de jaarkalender. In plaats van partijen te spelen, zit je gebogen over schaakpuzzels die binnen een bepaalde tijd opgelost moeten worden. Daar zit ook een leuk wedstrijdelement in.

Grand Prix Oplossen

Zo vinden dit seizoen in de Stichts-Gooise Schaakbond drie oplostoernooien plaats die meetellen voor een Grand Prix onder de naam ‘Grand Prix Oplossen’. Het eerste toernooi in deze serie van drie vond plaats op maandag 29 januari bij de Nijkerkse Schaakclub. De volgende twee oploswedstrijden zijn bij En Passant in Bunschoten (1 maart) en bij SV Hoogland (24 april).

Voorzitter Thomas Meij heet de deelnemers in Nijkerk welkom. Wedstrijdleider Wim Velker kijkt op de achtergrond toe. (foto Govert Vastenburg)

Twee beste resultaten tellen mee

In elke wedstrijd krijgt de winnaar 10 punten, de nummer twee 8, nummer drie 7 enz. tot en met nummer negen 1 punt. De twee beste resultaten tellen mee voor de eindstand van de Grand Prix. Men mag dus een keer overslaan of een slechte dag hebben. En Passant-speler Frank Woudenberg, die de eerste ´Oplos Grand Prix´ won, is titelverdediger.

Alfred Gaasbeek winnaar

Bij de eerste Grand Prix wedstrijd van dit seizoen op 29 januari in Nijkerk was een gezelschap van dertien oplossers aanwezig. Zij kregen twee uur de tijd voor negen opgaven die wedstrijdleider Wim Velker had geselecteerd. Alfred Gaasbeek uit Ede werd winnaar, gevolgd door Theo Jurrius, Frank Woudenberg en Richard Vedder. Met zijn vierde plek won Richard een jaarabonnement op het blad van de Nederlandse Bond van schaakprobleemvrienden.