Het Tata Steel Chess Tournament begint al bijna traditioneel op de openingsdag met de finale van het NK schaken voor teams uit het Voortgezet Onderwijs (NK VO). 12 teams streden vrijdag om de titels in twee categorieen: Categorie I : Algemeen (1 t/m 6), Categorie II: Eerste twee leerjaren
​Via drie kwalificatietoernooien hadden zich steeds 2 teams per categorie geplaatst.
In beide catogorieen was duidelijk een team de sterkste. In categorie algemeen (klassen 1 t/m 6) was Topsporttalentschool Groningen wederom veel te sterk voor de rest. In categorie onderbouw (eerste twee leerjaren) was het het Stedelijk Gymnasium Leiden dat alle wedstrijden won. Beide teams mochten tijdens de officiele opening van het Tata Steel Chess Tournament hun prijzen in ontvangst nemen van de Noorse Jeugdwereldkampioen Aryan Tari. Tari speelt mee in de Cheallengersgroep. Dit is overigens ook de groep waar zowel Jorden als Lucas van Foreest (beide spelers van Topsporttalentschool Groningen) in meespeelden. 
Voor de plaatsen 2, 3 en verder was het des te spannender.
In categorie algemeen waren veel teams aan elkaar gewaagd. Bij het Erasmiaans Gymnasium Rotterdam bleken de spelers echter een offday te hebben, het Gymnasium Apeldoorn kon ook geen potten breken, terwijl De Passie blij was erbij te zijn. De tweede en derde ging dus tussen het Wartburg College Rotterdam en het Theresialyceum Tilburg. Het Wartburg College won uiteidnelijk toch nog ruim de onderlinge wedstrijd met 3,5-0,5 waardoor zijn tweede wetrden en het Theresialyceum derde.
In categorie II waren het het Leidsche Rijn College en het Trinitas Gymnasium Almere die de meeste kans maakte. Het Leidsche Rijn College leek zelfs nog voor de eerste plaats te strijden, maar na een nederlaag tegen het tweede team van Leiden, bleek nog net de tweede plaats op een hal bordpuntje zeker gesteld. Het debuterende Trinitas Gymnasium Almeer werd verdeinstelijk derde.
Er werden ook individuele topscorersprijzen uitgereikt. Die gingen naar:
VO I bord 1, Jorden van Foreest, Topsporttalentschool Groningen, 5 uit 5
VO I bord 2: Lucas van Foreest, Topsporttalentschool Groningen, 4,5 uit 5
VO I bord 3, Jonas Hilwerda, Topsporttalentschool Groningen, 5 uit 5
VO I bord 4, Lennart Pols, Wartburg College Rotterdam, 4 uit 5 (Tim Tian van het Erasmiaans scoorde tevens 4 uit 5 maar had een lagere TPR score) 
VO II bord 1, Timo Yeh, Stedelijk Gymnasium Leiden, 4,5 uit 5
VO II bord 2, Cato de Zoeten, Stedelijk Gymnasium Leiden, 5 uit 5
VO II bord 3, Thomas Kentstra, Stedelijk Gymnasium Leiden, 5 uit 5
VO II bord 4, Kiri Arnold, Stedelijk Gymnasium Leiden, 5 uit 5
Zie alle eindstanden van de finale.
Met dank aan het Tata Steel Chess Tournament.