De derde ronde van het 75e Deloitte NK Schaken stond vooral in het teken van de perfect score die de familie Van Foreest behaalde. Jorden en zijn broer Lucas zegevierden in het algemeen kampioenschap, terwijl Machteld bij de vrouwen generatiegenoot Eline Roebers overmeesterde met een combinatie. Om het Groningse feest helemaal compleet te maken won Nanne van Foreest zijn vierkamp in het jeugdschaaktoernooi op het terras van De Tolhuistuin.
 
Door zijn overwinning op Ivan Sokolov heeft Jorden nu met 2,5 uit 3 de leiding in het algemeen kampioenschap. De kampioen van 2016 profiteerde optimaal van de remise van Benjamin Bok tegen Erik van den Doel. Na een Spaanse opening ging Jorden voortvarend te werk en nadat Sokolov, die door problemen bij de NS zo’n twintig minuten te laat in de speelzaal arriveerde, de witte stukken te ver liet oprukken op de koningsvleugel, sloeg Jorden toe met een serie fraaie stukoffers. Volgens commentator Gert Ligterink had Sokolov waarschijnlijk meer weerstand kunnen bieden als hij voldoende tijd had gehad om een afdoend antwoord te vinden op koningsaanval van wit.
Lucas van Foreest behaalde zijn eerste NK-offer door Jan Werle na een gedurfd kwaliteitsoffer (20. Txd4 ) eveneens een koningsaanval te beginnen tegen Jan Werle die nog zonder zege is. Met de elegante lopermanoeuvre (35. Lh7+) besliste Lucas de strijd in zijn voordeel.
Erwin l’Ami probeerde met wit urenlang een eindspel van twee lopers tegen paard en loper te winnen tegen Sergey Tiviakov. Maar de titelhouder gaf geen krimp en hield stand, met remise als uitkomst.
 
Paulet aan de leiding
Bij de dames won Iozefenia Paulet van Tea Lanchava die de juiste vorm maar niet weet te vinden. Pionwinst op de damevleugel bleek voldoende voor de winst, waardoor de Woerdense nu aan kop gaat. Ook Rosa Ratsma won en van Maaike Keetman die geen antwoord had op een oppermachtige zwarte paardenpaar in het centrum.
Machteld van Foreest had een mindere stelling tegen generatiegenoot Eline Roebers maar profiteerde van de fout 27. De4?? met een fraai torenoffer. Dit leidde uiteindelijk tot de eerste NK-zege van de elfjarige debutante.
De enige partij die na 58 zetten in remise eindigde was de ontmoeting Anna-Maja Kazarian – Arlette van Weersel na een partij met wisselende kansen.