Grootmeester Sipke Ernst heeft op 19 november 2022 in Leeuwarden het wereldrecord kloksimultaan op 47 borden gezet. Hij behaalde 35 punten, 74 procent van het beschikbare aantal. Voor een succesvol record moest hij 33 punten halen (70 procent).

Het is voor het eerst dat in het schaken aan zoveel borden een kloksimultaan is gehouden. In het dammen staat het wereldrecord op 45 borden.

Ernst gaf de kloksimultaan ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden. Hij is oud-lid van de vereniging.

Zowel zijn 47 tegenstanders als hijzelf kregen twee uur bedenktijd. Hij moest dus binnen vier uur alle partijen spelen. Zijn tegenstanders varieerden in leeftijd en speelsterkte. Ongeveer een derde van zijn tegenstanders had een Elo-rating van 1900 of hoger.

Hij won 28 partijen, speelde er veertien remise en verloor er vijf. Hij hoopt dat hij een standaard heeft gezet. “Ik vind het een cool record. Ik hoop dat nu overal op de wereld schakers dit gaan proberen te breken en dat er een soort traditie ontstaat.”

Tijdens de receptie voorafgaand aan de kloksimultaan reikte wethouder Gijs Jacobse de Legpenning van de gemeente Leeuwarden uit aan de jubilerende vereniging.

Over Philidor

Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden werd op 12 november 1847 opgericht. Het is daarmee de oudste schaakclub van Nederland. In het seizoen 2022/2023 wordt het lustrum gevierd met een reeks activiteiten. Naast de wereldrecordpoging kloksimultaan is er een speciale uitgebreide editie van het jaarlijkse Waling Dijkstratoernooi (11-13 november) en het Hennie Collignontoernooi voor de jeugd (januari 2023). Ook worden in het voorjaar toernooien Chess960 (Fischer Random) en doorgeefschaak georganiseerd. Verder nam Philidor de organisatie van het Fries Kampioenschap schaken 2022/2023 (in september 2022) op zich.