Een grootmeestertoernooi met topschakers uit vijf landen is het hoofdonderdeel van Schaakweek Apeldoorn. Dit evenement vindt van 7 t/m 17 juni plaats in Denksportcentrum Apeldoorn en andere locaties. Wethouder Nathan Stukker opent de schaakweek met de onthulling van een schaaktafel in speelpark De Vlindertuin aan de Woudhuizerallee 1.
De schaakweek is een initiatief van schaakvereniging Schaakstad Apeldoorn. Informatie over alle evenementen staat op www.schaakweek.nl. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.
Aan het negendaagse grootmeestertoernooi nemen tien spelers deel, waaronder de kampioen van Brazilië grootmeester Alexandr Fier en het twaalfjarige Indiase supertalent IM Praggnanandhaa Ramesh Babu. Uit Apeldoorn nemen internationaal meesters Stefan Kuipers en Thomas Beerdsen deel.
Het negendaagse grootmeestertoernooi start 7 juni. Dagelijks beginnen de partijen om 13.00 uur. Publiek kan de partijen in Denksportcentrum Noord bekijken en online via de site volgen.
’s Avonds wordt de interessantste partij van de dag met publiek besproken.
Jong en oud zijn zaterdag 9 juni van 13 tot 18 uur welkom op het Denksportfestival in Denksportcentrum Noord. Daar zijn tientallen activiteiten op het gebied van bridge, dammen, schaken en go. Op zondag 10 juni zijn er lezingen en simultaans.
In het tweede deel van de schaakweek, van maandag 11 juni t/m vrijdag 15 juni, krijgen schoolkinderen les en simultaan met uitleg in het denksportcentrum. Er is nog plaats, aanmelden kan per schoolschaakgroep of schoolklas door een email aan merijn@schaakweek.nl o.v.v. groepsnaam, gewenste dag en tijdstip (14.00-15.30 of 15.30-17.00). Ook kinderen die nog helemaal niet kunnen schaken zijn van harte welkom.
De tiende dag is er een massakamp tussen 50 spelers van nationaal kampioen LSG uit Leiden en 50 spelers van Schaakstad Apeldoorn, dat onder sponsornaam MuConsult Apeldoorn de nationale beker heeft gewonnen. Het festival wordt afgesloten met het zesde Apeldoornse Kroegloperstoernooi, waarbij tientallen duo’s tegen elkaar spelen in acht Apeldoornse cafés.
De onthulling van de schaaktafel is 7 juni om 9.00 uur in de Vlindertuin. Wethouder Nathan Stukker speelt dan een partijtje tegen Schaakweek-organisator internationaal meester Merijn van Delft. De teamleider van MuConsult Apeldoorn zal blind spelen. Iedereen is hierbij welkom.