Frans Peeters Frans Peeters
Bram ten Dam in opperste concentratie. (foto: Frans Peeters)

Schaken staat volop in de belangstelling en de jeugd loopt er warm voor. Daar mogen we blij mee zijn. We lichten er een jeugdspeler uit. Een speler die enthousiast is en ook nog heel aardig kan schaken, is de 8-jarige Bram ten Dam van schaakclub Ten Boer. Bram trok veel aandacht tijdens het grote (26e) jaarlijkse toernooi van eind oktober in Hoogeveen.

Drie toernooien

Het evenement in Hoogeveen staat natuurlijk bekend om het ‘Hoogeveen Open’, een toernooi met ditmaal ook weer bekende namen onder wie een aantal FM’s, IM’s en twee grootmeesters. Maar ‘Hoogeveen’ kent tegelijkertijd nog twee toernooien: een ochtendtoernooi voor liefhebbers en een middagtoernooi voor amateurs.

In twee groepen

Bram ten Dam deed als een van de weinigen in twee groepen mee. Hij speelde in de ochtendgroep, die elke dag al om 9 uur achter de borden zat en dat gedurende zeven dagen. Moe na die ochtendpartij? Helemaal niet! Bram deed ook mee aan de middaggroep, die zelfs nog wat langer speelde, namelijk negen ronden.

Wereldranglijst

De resultaten van Bram mochten er zijn: 5 uit 7 in het ochtendtoernooi en 6 uit 9 in het middagtoernooi. Het was zijn eerste FIDE rated toernooi. Hij staat nu voor het eerst op de FIDE ratinglijst en komt daar binnen met een rating van 1993. Daarmee is hij van de 8-jarigen op de wereldranglijst de nummer 1.

FIDE profiel Bram ten Dam

Geconcentreerd

Het was mooi om Bram te zien schaken. Het is opvallend hoe hij al zo rustig en geconcentreerd aan zijn bord zit, zeker in vergelijking met zijn leeftijdgenoten. In de middaggroep waren alleen de eerste vier borden live, dus we hebben niet zoveel materiaal van hem, maar het was een genot hem te zien spelen. Zijn trainer is Geon Knol.

Partij

Op de website van zijn schaakclub Ten Boer vonden we een fragment uit een van zijn partijen in Hoogeveen. Dit nemen we hier onverkort over. Bram speelt met wit tegen Himar Ambrona Navarro.

Stelling na 34. Df2

Zwart aan zet en heeft hier nog maar één zet: 34… Le5. Na 34… Tf7 komt namelijk 35. Pxh5 met winst. Verdedigen van de loper met het paard kan misschien nog maar laat 35. Te6 Da1+ 36. Pf1 toe. Het paard dekt de loper op d2 waardoor wit vol met toren en dame kan aanvallen op de zwarte koning. Na 34… Le5 is de stelling volledig onduidelijk. Het witte paard kan vermoedelijk op f5 een stabiel veld vinden waardoor het paard én meehelpt met de d-pion én meehelpt met de verdediging van de witte koning. In de partij deed Himar het verliezende 34… Lg5 want na 35. Lxg5 Dxg5 36. Pe4 kan wit opeens een kwaliteit winnen met Pf6+ en blijft er een enorme aanval over. Een paar zetten later kon Bram het punt noteren.